Κόσμος|08.01.2023 20:00

Αμφιλεγόμενη χριστουγεννιάτικη παράδοση με blackface διχάζει την Ισπανία - Ο λόγος που μπορεί να μπει τέλος σε ένα έθιμο με ιστορία

Newsroom

Τον τερματισμό μιας χριστουγεννιάτικης παράδοσης, που θέλει έναν από τους μάγους με τα τρία δώρα να είναι βαμμένος μαύρος με φούμο, ζητούν ακτιβιστές στην Ισπανία.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της άφιξης των μάγων ("reyes magos") στη Βηθλεέμ για τη γέννηση του Χριστού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου. Οι Ισπανοί συνηθίζουν να κατακλύζουν τους δρόμους και να ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους, προκειμένου να σηματοδοτήσουν το τέλος της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Στη δυτική παράδοση ο ένας μάγος ο Βαλτάσαρ συνήθως απεικονίζεται σαν μαύρος ή μελαμψός με καταγωγή από τη Μέση ανατολή. Σε πολλές ισπανικές πόλεις, όπως το Alcoy στη Βαλένθια και η Igualada στην Καταλονία, και οι βοηθοί του Μπαλταζάρ έχουν τα πρόσωπα τους βαμμένα μαύρα με φούμο.

Η πρακτική αυτή έχει δεχθεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια με ακτιβιστές να ζητούν την κατάργηση του δρώμενου, σύμφωνα με το CNN.

Η φεμινιστική οργάνωση Afrofeminas υποστηρίζει ότι η παράδοση διαιωνίζει τις σύγχρονες αδικίες κι ότι «τα "απάνθρωπα στερεότυπα" που διακινούνται από την πρακτική αυτή προωθούν περαιτέρω τις προκαταλήψεις κατά των μεταναστευτικών πληθυσμών στα μέρη όπου πραγματοποιούνται οι παρελάσεις».

Το τηλεοπτικό κανάλι TV3 στην Καταλονία, δήλωσε στο CNN ότι μεταδίδει μόνο την παρέλαση στη Βαρκελώνη, όπου δεν χρησιμοποιείται το blackface.

«Το TV3 απέρριψε προτάσεις για τη ζωντανή μετάδοση ορισμένων παρελάσεων ακριβώς, επειδή χρησιμοποιείται το blackface», δήλωσε εκπρόσωπος του καναλιού την Πέμπτη.

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις, η φετινή παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά την Παρασκευή με τη συμμετοχή περίπου 1.000 εθελοντών στην Ιγκουαλάδα. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι «σέβονται πάντα την κριτική».

Ο Jordi Martinez, αντιδήμαρχος του Alcoy, υπερασπίστηκε την παράδοση, τονίζοντας πως «για τους συμμετέχοντας είναι τιμή κι όχι κάτι υποτιμητικό», δήλωσε στην εφημερίδα La Vanguardia.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «με τον καιρό θα πρέπει να πάρουν μέτρα» για να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όσων αντιτίθενται στην πρακτική.

ΧριστούγενναπαρέλασημάγοςΙσπανίαειδήσεις τώρα