Κόσμος|05.01.2023 17:55

Από τα βράχια της Λέσβου στα ελληνικά δικαστήρια - Η πρόσφυγας που έγινε γνωστή από το Netflix ενώπιον της Δικαιοσύνης

Newsroom

Η ιστορία της έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσα από τη σειρά The Swimmers του Netflix, στην οποία παρουσιάζεται το μακρύ ταξίδι της, από την πατρίδα της, Συρία, στο Βερολίνο. Ο λόγος για την πρόσφυγα και ακτιβίστρια, Σάρα Μαρντίνι, η οποία, μαζί με την αδερφή της, Γιάρα, έφτασαν στη Λέσβο το 2015, με πλοιάριο διακινητών από την Τουρκία.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Η Μαρντίνι και η αδερφή της κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό προορισμό του ταξιδιού τους, το Βερολίνο, ωστόσο, επέστρεψε στη χώρα μας έναν χρόνο αργότερα με σκοπό να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες. Η ίδια μαζί με τα άλλα μέλη της ΜΚΟ όπου δραστηριοποιούνταν, συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές με τις κατηγορίες του λαθρεμπορίου, της κατασκοπείας και της απάτη και κρατήθηκαν για 106 ημέρες. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου.

Η ίδια ανέφερε στο Harper’s Bazaar Arabia: «Συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχω αποκλειστεί από την Ελλάδα, οπότε πρέπει να περιμένω να μου δοθεί άδεια για να επιστρέψω. Αν μου επιτρέψουν να καταθέσω, τότε θα πάω στο δικαστήριο στις 10 Ιανουαρίου». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, «αυτή τη στιγμή έχει αποφυλακιστεί με εγγύηση και βρίσκεται με την οικογένειά της στο Βερολίνο, αλλά αν κριθεί ένοχη μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών».

Την επικείμενη δίκη έχουν επικρίνει Ομάδες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο συνολικός αριθμός των κατηγορούμενων φτάνει τους 24. Τον περασμένο μήνα, η Human Rights Watch επισήμανε στο Arab News ότι πρόκειται, «για ένα κατηγορητήριο των ελληνικών αρχών, οι οποίες κυνηγούν ανθρώπους επειδή σώζουν ζωές, που οι (ελληνικές) αρχές δεν ήθελαν να σώσουν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρόσφυγεςειδήσεις τώραΛέσβοςδικαστήριοNetflixΣυρία