Κόσμος|06.01.2023 05:45

Προεκλογικές κινήσεις εντυπωσιασμού και στοχευμένα «κατηγορώ» από Ερντογάν - Πώς χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία υπέρ του

Μαρία Ζαχαράκη

Ο χρόνος πλέον αρχίζει και συρρικνώνεται για τις εκλογές στην Τουρκία, αν φυσικά είναι να γίνουν σε τέσσερις μήνες, όπως λένε τα σενάρια αυτή την ώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη επιβεβαίωσε κι ο ίδιος ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Θα τις επισπεύσουμε λίγο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εποχής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αυτές τις μέρες στο μεταξύ έχει φουντώσει η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία και έχουν αρχίσει τα προεκλογικά μαχαιρώματα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε την Πέμπτη κατά της Μεράλ Ακσενέρ, που ηγείται του τρίτου κόμματος με βάση τις δημοσκοπήσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα την Αγία Σοφία για να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι των έργων κι όχι των υποσχέσεων.

Έλεγαν, είπε, ότι δεν θα τολμούσαμε να κάνουμε την Αγία Σοφία τζαμί, αλλά το κάναμε. Το θεωρεί άλλωστε μεγάλο επίτευγμα ο Τούρκος πρόεδρος το πώς παρενέβη σε μία τέτοια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και άλλαξε τη μορφή και τον σκοπό της.

Τα κατηγορώ στον Εκρέμ Ιμάμογλου

Άλλη μεγάλη αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει και κρατά είναι αυτή με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Ήδη τον στοχεύει ο φιλο-κυβερνητικός Τύπος, αν και δεν έχει χριστεί υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ενώ του προσάπτουν την κατηγορία του «φιλέλληνα», σαν να τον χαρακτηρίζουν προδότη, δηλαδή.

Την ίδια ώρα, ανασύρουν συνεχώς παλαιότερες δηλώσεις του ή υπενθυμίζουν συναντήσεις του με Έλληνες αξιωματούχους και τον παρουσιάζουν σαν προδότη, επειδή έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και τους Έλληνες πολιτικούς.

«Η αγάπη του Έλληνα για τον Εκρέμ και του Εκρέμ για τον Έλληνα», λένε στην Τουρκία με σκωπτικό ύφος. Τον κατηγορούν ότι δεν αντιδρά όταν τον αποκαλούν "δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης" και όχι της Ιστανμπούλ.

«Ίσα ίσα χαμογελάει και δέχεται εδώ τους Έλληνες σαν αδέλφια του», λένε ενώ μιλούν για ένα έντονα ελληνόφιλο προφίλ του Ιμάμογλου και ακόμα και την επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, την είδαν με μισό μάτι στην Τουρκία.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, ήρθε για να υποστηρίξει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, την ώρα που η Ελλάδα δείχνει την αυθάδειά της και απειλεί διαρκώς την Τουρκία. Ο στόχος είναι να χτυπήσουν τον Ιμάμογλου στον… πατριωτισμό του, κάτι που το επιχείρησαν και μετά την εκλογή του ως δήμαρχο Κων/λης, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Το κλίμα όμως τώρα είναι ακόμη πιο πολωτικό και πολύ πιο ευαίσθητο.

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςΕκρέμ Ιμάμογλου