Κόσμος|08.01.2023 16:47

ΗΠΑ: Τελικά τι άλλαξε μετά τη δολοφονία Φλόιντ; Ρεκόρ δολοφονιών από αστυνομικούς μέσα στο 2022

Newsroom

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ σκότωσαν τουλάχιστον 1.176 ανθρώπους το 2022, καθιστώντας το έτος αυτό το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί ποτέ για την αστυνομική βία από τότε που οι ειδικοί άρχισαν να παρακολουθούν τις δολοφονίες, όπως αποκαλύπτει μια νέα ανάλυση δεδομένων.

3 δολοφονίες την ημέρα

Η αστυνομία σε ολόκληρη τη χώρα σκότωνε κατά μέσο όρο περισσότερους από τρεις ανθρώπους την ημέρα ή σχεδόν 100 ανθρώπους κάθε μήνα, σύμφωνα με την έρευνα Mapping Police Violence. Η μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα διατηρεί βάση δεδομένων με τους αναφερόμενους θανάτους από τα χέρια των Αρχών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, ή δέχθηκαν ηλεκτροσόκ μέχρι θανάτου.

Για το 2022 καταγράφονται 31 περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2021, η αστυνομία σκότωσε 1.145 άτομα, 1.152 το 2020, 1.097 το 2019, 1.140 το 2018 και 1.089 το 2017. Τα παλαιότερα στοιχεία ανάγονται στο 2013, όταν οι συνήγοροι άρχισαν να καταμετρούν αυτά τα θανατηφόρα περιστατικά. Μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η Washington Post, η οποία παρακολουθεί τους θανατηφόρους πυροβολισμούς από την αστυνομία, δείχνει επίσης το 2022 ως έτος με ρεκόρ δολοφονιών.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρχεται δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που πυροδότησε εθνικές εξεγέρσεις στις ΗΠΑ με αίτημα τη φυλετική δικαιοσύνη, τη λογοδοσία της αστυνομίας και τη μείωση της χρηματοδότησης και του μεγέθους των αστυνομικών δυνάμεων. Παρά τη διεθνή προσοχή και ορισμένες τοπικές προσπάθειες για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας, υπήρξε μια εντεινόμενη αντίδραση στη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης και ο συνολικός αριθμός των δολοφονιών παρέμεινε ανησυχητικά υψηλός.

«Δεν σταματάει ποτέ», δήλωσε η Μπιάνκα Όστιν, θεία της Μπρέοννα Τέιλορ, η δολοφονία της οποίας τον Μάρτιο του 2020 στο Κεντάκι προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις. «Υπήρξε ένα κίνημα και μια αναταραχή σε όλο τον κόσμο, και εξακολουθούμε να έχουμε περισσότερες δολοφονίες; Τι κάνουμε λάθος; Είναι τόσο αποκαρδιωτικό».

Έλεγχοι ρουτίνας καταλήγουν σε δολοφονίες

Ενώ οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, οι συνθήκες που προηγούνται των δολοφονιών παραμένουν σταθερές.

Το 2022, 132 δολοφονίες (11%) αφορούσαν υποθέσεις στις οποίες δεν καταγγέλλονταν αδίκημα, 104 υποθέσεις (9%) αφορούσαν ελέγχους ψυχικής υγείας ή πρόνοιας, 98 (8%) αφορούσαν τροχαίες παραβάσεις και 207 (18%) αφορούσαν άλλες καταγγελίες για μη βίαια αδικήματα. Υπήρχαν επίσης 93 υποθέσεις (8%) που αφορούσαν ισχυρισμούς για ενδοοικογενειακή διαταραχή και 128 (11%) όπου το άτομο φέρεται να είχε όπλο. Μόνο 370 (31%) αφορούσαν μια δυνητικά πιο σοβαρή κατάσταση, με υποτιθέμενο βίαιο έγκλημα.

«Πρόκειται για συνηθισμένες αστυνομικές συναντήσεις που κλιμακώνονται σε δολοφονία», δήλωσε ο Samuel Sinyangwe, επιστήμονας δεδομένων και αναλυτής πολιτικής που ίδρυσε τη χαρτογράφηση της αστυνομικής βίας και παρείχε τα δεδομένα του 2022 στον Guardian. «Η μείωση της συζήτησης γύρω από την αστυνομική βία δεν σημαίνει ότι το ζήτημα αυτό εξαφανίζεται. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι συνεχίζει να επιδεινώνεται και ότι είναι βαθιά συστημικό».

Επιπλέον, στο 32% των περιπτώσεων πέρυσι, το άτομο διέφευγε πριν σκοτωθεί, γενικά τρέχοντας ή οδηγώντας - περιπτώσεις στις οποίες οι ειδικοί λένε ότι η θανατηφόρα βία είναι αδικαιολόγητη και επίσης θέτει σε κίνδυνο το κοινό. Τον Ιούνιο, αστυνομικοί του Οχάιο έριξαν δεκάδες σφαίρες στον Jayland Walker, ο οποίος ήταν άοπλος και διέφευγε- ένα μήνα αργότερα, ένας αστυνομικός στην Καλιφόρνια βγήκε από ένα αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά και πυροβόλησε αμέσως τον Robert Adams καθώς έτρεχε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι φυλετικές ανισότητες έχουν επίσης επιμείνει: Οι Αφροαμερικανοί ήταν το 24% των δολοφονηθέντων πέρυσι, ενώ αποτελούν μόνο το 13% του πληθυσμού. Από το 2013 έως το 2022, οι Αφροαμερικανοί κάτοικοι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν από την αστυνομία των ΗΠΑ από ό,τι οι λευκοί. Η ανισότητα είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε ορισμένες πόλεις, όπως η Μινεάπολη, όπου η αστυνομία σκότωσε Αφροαμερικανοούς κατοίκους σε ποσοστό 28 φορές υψηλότερο από ό,τι λευκούς κατοίκους, και το Σικάγο, όπου το ποσοστό ήταν 25 φορές υψηλότερο, ανέφερε η χαρτογράφηση της αστυνομικής βίας.

«Η ικανότητα της αστυνομίας να είναι δικαστής, ένορκος και εκτελεστής έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Όσο κι αν επιμένουμε ότι αυτό είναι λάθος, η κοινωνία το επιτρέπει», δήλωσε ο Jacob Blake Sr, ο γιος του οποίου πυροβολήθηκε από την αστυνομία της Kenosha και έμεινε παράλυτος το 2020. Ο Blake Sr και ο Austin διευθύνουν μια ομάδα με την ονομασία Families United που βοηθάει ανθρώπους των οποίων οι αγαπημένοι έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία.

Ο Sinyangwe διαπίστωσε επίσης ότι υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των δολοφονιών από τα τμήματα σερίφη, τα οποία είναι γενικά υπηρεσίες της κομητείας που διοικούνται από εκλεγμένο ηγέτη. Το 2022, οι σερίφηδες συμμετείχαν σε 416 δολοφονίες, ποσοστό υψηλότερο από το ποσοστό του 2013, το οποίο ήταν 277 περιπτώσεις.

Δεν είναι σαφές τι οδηγεί σε αυτή την αύξηση, αν και ο Sinyangwe δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι συνεργασίες μεταξύ των σερίφηδων και άλλων υπηρεσιών, με τους βοηθούς να εκτελούν εντάλματα έρευνας ή να κάνουν καταδιώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Τα γραφεία των σερίφηδων είναι επίσης ιδιαίτερα πολιτικοποιημένα κατά τη διάρκεια των εκλογών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στο πρόβλημα, είπε: «Υπάρχουν εκστρατείες, κατά τις οποίες γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να ανταγωνιστεί κανείς για να είναι πιο «σκληρός με το έγκλημα». Και το αποτέλεσμα είναι τα πιο βίαια γραφεία σερίφηδων».

Υπάρχουν λύσεις;

Παρά την εθνική αύξηση των δολοφονιών, υπάρχουν κάποια τοπικά σημάδια προόδου.

Ο Sinyangwe σημείωσε ένα πρόγραμμα στο Ντένβερ, όπου κλινικοί και ιατροί ανταποκρίθηκαν σε χιλιάδες κλήσεις για ψυχική υγεία αντί για την αστυνομία και δεν χρειάστηκε να καλέσουν την αστυνομία για ενισχύσεις. Ορισμένες πόλεις έχουν περιορίσει τις στάσεις κυκλοφορίας για μικρές παραβάσεις. Και η Καλιφόρνια έχει αποποινικοποιήσει το περπάτημα χωρίς άδεια και άλλες μικρές παραβάσεις που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές, δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, αλλά χρησιμοποιούνται για τη σκιαγράφηση συγκεκριμένων κοινοτήτων.

«Για κάθε ένα από αυτά τα είδη συνηθισμένων περιστατικών, υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές απαντήσεις που ήδη δοκιμάζονται πιλοτικά, που ήδη παράγουν δεδομένα που δείχνουν ότι είναι δραματικά πιο αποτελεσματικές από την αστυνομία», δήλωσε ο Sinyangwe.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες τοπικές δικαιοδοσίες και πολιτείες που έχουν δει μειώσεις στη θανατηφόρα βία. Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία, έχει σημειώσει πτώση 29% στις δολοφονίες από το 2013, ενώ το Τέξας, με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό, έχει δει αύξηση 30% στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Mapping Police Violence.

Οι σταθεροί αριθμοί χρόνο με το χρόνο καθιστούν σαφές ότι απαιτείται «ευρεία συστημική αλλαγή» για την πρόληψη αυτών των δολοφονιών, δήλωσε η δρ Ελίζαμπεθ Τζόρντι Ντέιβις, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τζονς Χόπκινς και ειδικός στα κοινωνικά κινήματα. Ενώ έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για την αποδέσμευση της αστυνομίας, οι ηγέτες και των δύο πολιτικών κομμάτων έχουν υποστηρίξει το αντίθετο - πιέζοντας για την επέκταση της επιβολής του νόμου, είπε η ίδια.

«Υπάρχει μια συνεχής δέσμευση για τη χρήση της βίας για τον έλεγχο των ανθρώπων και τη διαχείριση των προβλημάτων σε αυτή τη χώρα. Και καθώς συνεχίζουμε να δίνουμε στην αστυνομία περισσότερα χρήματα και δύναμη, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερη αστυνομική βία».

Τζορτζ ΦλόιντδολοφονίεςΗΠΑαστυνομική βίαειδήσεις τώρα