Κόσμος|09.01.2023 23:48

Ισπανία: Θα ζητήσει παράταση της «ιβηρικής εξαίρεσης» στην τιμή του φυσικού αερίου

Newsroom

Να παραμείνει μέχρι το τέλος του 2014 μεταξύ 45 και 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα ζητήσει η Ισπανία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριβέρα, και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προτείνει να παραταθεί η ισχύς του «μέχρι να διαρκέσει η κρίση και να εκσυγχρονιστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» καθώς όπως τόνισε «η μεταρρύθμιση της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ καιρό». Επιπλέον, επιμένει στην ανάγκη τροποποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειωθεί η αστάθεια στην τιμή του ηλεκτρισμού και να γίνει φθηνότερο.

Η «Ιβηρική εξαίρεση», η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία από τις 15 Ιουνίου, είναι ένας μηχανισμός που περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τους πρώτους έξι μήνες ισχύος του μέτρου, η τιμή του φυσικού αερίου περιορίστηκε στα 40 ευρώ/MWh και στη συνέχεια θα αυξάνεται κατά πέντε ευρώ/MWh κάθε μήνα μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, οπότε και λήγει η ισχύς του μέτρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανίαφυσικό αέριοειδήσεις τώραΠορτογαλία