Κόσμος|11.01.2023 17:36

Γυναίκες αθλήτριες στο Αφγανιστάν φωτογραφίζονται και γυρίζουν την πλάτη στον τρόμο των Ταλιμπάν – Εικόνες σαν δύναμη ψυχής

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η αποφασιστικότητα της Noura να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ήταν τόσο μεγάλη που αψήφησε τις αντιδράσεις της οικογένειάς της για χρόνια. Οι ξυλοδαρμοί από τη μητέρα της και οι χλευασμοί από τους γείτονές της δεν την εμπόδισαν ποτέ να κάνει πράξη το άθλημα που αγαπούσε.

Ωστόσο, η μόλις 20 ετών κοπέλα από το Αφγανιστάν κλήθηκε να αντιμετωπίσει και δεκάδες εμπόδια που της επιβλήθηκαν από τους Ταλιμπάν που κυβερνούσαν τη χώρα της. Για την ακρίβεια, δεν έχουν απλώς απαγορεύσει όλα τα αθλήματα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά παράλληλα έχουν εκφοβίσει και απειλήσει όσες κάποτε ασχολούνταν με αυτά.

«Δεν νιώθω πια ο ίδιος άνθρωπος. Από τότε που ήρθαν οι Ταλιμπάν, νιώθω σαν να είμαι νεκρή», εξομολογείται μιλώντας στο AP η Noura, η οποία είναι μονάχα ένα παράδειγμα από αυτά που βιώνουν οι γυναίκες στη χώρα της.

Πολλές από αυτές περιγράφουν τον τρόπο που εκφοβίστηκαν από τους Ταλιμπάν με επισκέψεις και τηλεφωνήματα που τις προειδοποιούσαν να σταματήσουν να ασχολούνται με τα αθλήματά τους. Εκείνες μάλιστα που επέλεξαν να μιλήσουν στο διεθνές πρακτορείο, το έκαναν ανώνυμα, υπό τον φόβο πως θα αντιμετωπίσουν περισσότερες απειλές.

Οι κοπέλες που μίλησαν στους δημοσιογράφους του AP πόζαραν στον φωτογραφικό φακό με τον εξοπλισμό των αθλημάτων που αγαπούσαν. Απέκρυψαν την ταυτότητά τους φορώντας μπούρκα και παρέμειναν ανώνυμες για να μην ρισκάρουν τη ζωή τους.

Υπενθυμίζεται πως από την κατάληψη του Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να φοιτούν στο γυμνάσιο και το λύκειο. Τον περασμένο μήνα, έδωσαν την διαταγή να πεταχτούν όλες οι γυναίκες και από τα πανεπιστήμια.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν από εκείνες να καλύπτουν τα μαλλιά και το πρόσωπό τους δημοσίως και τους απαγορεύουν να πηγαίνουν σε πάρκα ή γυμναστήρια. Έχουν περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα των γυναικών να εργάζονται εκτός σπιτιού και πρόσφατα απαγόρευσαν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να απασχολούν γυναίκες, ένα βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποτίμηση της ήδη υποτιμημένης ζωής τους.

Ακόμα και πριν από τους Ταλιμπάν όμως, πολλοί ήταν εκείνοι που στη βαθιά συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν αντιδρούσαν στα γυναικεία αθλήματα, τα οποία θεωρούνταν παραβίαση της γυναικείας σεμνότητας και του ρόλου τους στην κοινωνία. Παρόλα αυτά, η προηγούμενη, υποστηριζόμενη από το διεθνές περιβάλλον κυβέρνηση είχε προγράμματα που ενθάρρυναν τον γυναικείο αθλητισμό και σχολικούς συλλόγους, πρωταθλήματα και εθνικές ομάδες γυναικών σε πολλά αθλήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταλιμπάνειδήσεις τώρααθλήτριαΑφγανιστάνγυναίκες