Κόσμος|11.01.2023 23:00

Έκθεση-κόλαφος καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο - Nέο αμερικανικό «ράπισμα» στον Ερντογάν

Newsroom

Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου που σχολιάζει αρνητικά τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα στο Αιγαίο με τα μαχητικά της γείτονος να παρενοχλούν σε καθημερινή βάση τις ελληνικές δυνάμεις και να παραβιάζουν τον ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Στο επίκεντρο οι τουρκικές υπερπτήσεις

Στην έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου καταγράφεται η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά να βρίσκονται στο προσκήνιο. «Οι διαφωνίες Τουρκίας – Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν το 2022 και απασχόλησαν το Κογκρέσο».

Ακολούθως υπάρχει η δήλωση ρητής καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών: «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις έναντι άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Αποδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας μέσω… Ρωσίας

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάνουν τη δυναμική τους, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. «O πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνεται στην έκθεση.

Επιπλέον καταγράφει ότι υπάρχει η «τάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσουν την Τουρκία σε απόσταση μέχρι τις εκλογές του 2023». Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ».

Τέλος, επισημαίνεται ο επεκτατικός ρόλος της Άγκυρας με ανάπτυξη δυνάμεων στο Νότιο Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και τονίζεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικές σχέσειςΚογκρέσοειδήσεις τώραΗΠΑΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν