Κόσμος|14.01.2023 23:22

«Σοκαρισμένη» η διπλωματία των ΗΠΑ από την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπάρι από το Ιράν

Newsroom

Η αμερικανική διπλωματία είναι «σοκαρισμένη» από την εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού Αλιρεζά Ακμπάρι από το καθεστώς της Τεχεράνης για «κατασκοπεία» και βρίσκεται στο πλευρό της βρετανικής κυβέρνησης κατά μίας «άδικης» ενέργειας.

«Οι αυθαίρετες κρατήσεις, οι εξαναγκασμοί σε ομολογίες και οι εκτελέσεις με πολιτικά κίνητρα είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η βρετανική κυβέρνηση αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Ιράν 

Νωρίτερα το Σάββατο (14/01), ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο αποσύρει προσωρινά τον Βρετανό πρεσβευτή στο Ιράν για περαιτέρω διαβουλεύσεις, μετά την εκτέλεση Ακμπάρι.

Ο Κλέβερλι τόνισε, σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η Βρετανία θα επιβάλει, παράλληλα, κυρώσεις στον Ιρανό Γενικό Εισαγγελέα ενώ κάλεσε τον Επιτετραμμένο για συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών Αρχών Mizan, αφού τον καταδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε χθες ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην εκτέλεση του Ακμπαρί, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον τομέα άμυνας του Ιράν. Η Βρετανία τόνιζε ότι η καταδίκη του σε θάνατο είχε πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, που καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες της διαφθοράς επί της γης και εκτεταμένων ενεργειών κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης…εκτελέστηκε», ανέφερε το πρακτορείο Mizan μέσω Twitter.

Ο Ακμπαρί, 61 ετών, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙράνΒρετανίαειδήσεις τώραεκτέλεσηΗΠΑ