Κόσμος|16.01.2023 19:00

Washington Post: Τανκς του στρατού εμπόδισαν τις συλλήψεις των οπαδών του Μπολσονάρου - Νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σε αποκαλύψεις προχώρησε η Washington Post η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει ότι οι οπαδοί του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Λούλα, στρατοπέδευσαν μπροστά από στρατώνες και καλούσαν τις ένοπλες δυνάμεις να οργανώσουν πραξικόπημα για να κρατήσουν τον Μπολσονάρου στην εξουσία.

Αντιμέτωποι με τανκς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Λούλα

Ήταν μια ιδέα που οι παρατηρητές εντός και εκτός Βραζιλίας θεωρούσαν τραβηγμένη. Αλλά όταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Λούλα έφτασαν στο αρχηγείο του στρατού το βράδυ της Κυριακής με σκοπό να εξασφαλίσουν την κράτηση των εξεγερμένων στο στρατόπεδο, ήρθαν αντιμέτωποι με τανκς και τρεις σειρές στρατιωτικού προσωπικού.

«Δεν πρόκειται να συλλάβετε ανθρώπους εδώ», είπε ο ανώτερος διοικητής του στρατού της Βραζιλίας, ο στρατηγός Julio Cesar de Arruda, στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Flavio Dino, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ήταν παρόντες.

Αυτή η πράξη προστασίας, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Λούλα, έδωσε χρόνο σε εκατοντάδες εξεγερμένους να διαφύγουν της σύλληψης, είναι μία από τις πολλές ενδείξεις ενός ανησυχητικού μοτίβου που οι αρχές ερευνούν τώρα ως απόδειξη της φερόμενης σύμπραξης μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών αξιωματούχων και των χιλιάδων εξεγερμένων που εισέβαλαν στους θεσμούς στην καρδιά της νεαρής δημοκρατίας της Βραζιλίας.

Οι ενδείξεις αυτές περιλαμβάνουν επίσης μια αλλαγή στο σχέδιο ασφαλείας πριν οι εξεγερμένοι συγκεντρωθούν έξω από τα ομοσπονδιακά κτίρια την Κυριακή, την αδράνεια και την αδελφοποίηση της αστυνομίας όταν άρχισαν να εισέρχονται στα κτίρια και την παρουσία ενός ανώτερου αξιωματικού της στρατιωτικής αστυνομίας που είχε πει στους ανωτέρους του ότι βρισκόταν σε διακοπές.

Πριν από την Κυριακή, ο στρατός είχε εμποδίσει δύο φορές τις αρχές να εκκαθαρίσουν τον καταυλισμό των μπολσοναριστών, σύμφωνα με δηλώσεις του συνταγματάρχη Φάμπιο Αουγκούστο Βιέιρα, πρώην διοικητή της στρατιωτικής αστυνομίας της ομοσπονδιακής περιφέρειας της Μπραζίλια, που δόθηκαν στην Washington Post. Ο Vieira έχει τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με τα κενά ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Οι εξεγερμένοι διέλυσαν τα νεωτεριστικά κυβερνητικά κτίρια της Πλατείας των Τριών Δυνάμεων της Μπραζίλια, σπάζοντας τζάμια, καταστρέφοντας έπιπλα, χαράζοντας πίνακες και κλέβοντας όπλα, έγγραφα και άλλα τρόπαια. Το σχέδιό τους, πιστεύουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ήταν να ενεργοποιήσουν έναν νόμο που θα επέτρεπε στον στρατό να αποκαταστήσει την τάξη στην πρωτεύουσα.

Η έρευνα έχει επίσης εμπλέξει ένα βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Μπολσονάρου: τον Άντερσον Τόρες, επικεφαλής ασφαλείας της Μπραζίλια την εποχή της εξέγερσης και υπουργό Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου. Μετά την εξέγερση, οι αρχές βρήκαν στο σπίτι του Τόρες ένα σχέδιο διατάγματος που κήρυττε «κατάσταση άμυνας» για να παρακάμψει το εκλογοδικείο της Βραζιλίας και να ανατρέψει την εκλογική νίκη του Λούλα. Οι ερευνητές λένε ότι πιστεύουν ότι γράφτηκε μεταξύ 13 και 31 Δεκεμβρίου, όταν ο Μπολσονάρου ήταν ακόμη πρόεδρος.

Ο Τόρες, ο οποίος βρισκόταν στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητα του εγγράφου, αλλά δήλωσε ότι προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τις ταραχές. Ο Τόρες επέστρεψε στη Βραζιλία το πρωί του Σαββάτου και συνελήφθη αμέσως.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζαΐχ ΜπολσονάρουΛουίς Ινάσιο Λούλα ντα ΣίλβαΒραζιλίαειδήσεις τώρα