Κόσμος|16.01.2023 15:47

Ποιος ο λόγος της επίσκεψης του διευθυντή της CIA Burns στη Λιβύη; Οι μυστηριώδεις λεπτομέρειες και η... επίσημη ανακοίνωση

Μαρία Ζαχαράκη

Η επίσκεψη του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς στη Λιβύη ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε την τουρκική πολιτική ανάλυση, καθώς πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου όσον αφορά τους λόγους και τις λεπτομέρειές της.

Σύμφωνα με ανάλυση στην Τurkish.aawsat.com από την Κωνσταντινούπολη, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εβδομάδες μετά την έκδοση στην Ουάσιγκτον του Massoud Abu Ajile, ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Λόκερμπι, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα ευρύ φάσμα εικασιών σχετικά με την επίσκεψη.

Ενδεχομένως ο αντίκτυπος της επίσκεψης στην πολιτική θέση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, να είναι καταλυτικός, καθώς βιώνει μια περίοδο απομόνωσης λόγω διαφωνιών με ορισμένες από τις μεγάλες δυνάμεις στο εσωτερικό, ενώ στο εξωτερικό αναζητά ισχυρούς συμμάχους και υποστηρικτές.

Μυστηριώδεις λεπτομέρειες

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στην Τρίπολη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τρίπολη, η ΥΠΕΞ της Λιβύης Ναζλά Μανγκούς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Hussein Mohammed Khalifa al-Aib. Υπήρξε απόλυτη μυστικότητα σχετικά με το ποιο ή ποια θέματα συζητήθηκαν ή συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ενώ μόνο σύντομες, κωδικοποιημένες δηλώσεις έδιναν γενικές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες.

Τι ανακοινώθηκε επισήμως

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Λίβυου πρωθυπουργού, ο Διευθυντής της CIA Μπερνς τόνισε «την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών». Εξήρε την πρόσφατη σταθερότητα και ανάπτυξη της Λιβύης.

Η Ναζλά Μανγκούς, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον διευθυντή της CIA έγινε γόνιμη ανταλλαγή ιδεών για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα και θα ανοίξουν το δρόμο για τις εκλογές. «Ανυπομονούμε να μετατρέψουμε αυτές τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένα βήματα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η Μανγκούς στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στη Λιβύη είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Mohammad Hammoudeh σε συνέντευξη Τύπου. «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να στηρίξουν τη Λιβύη διεθνώς, ώστε να μπορέσει να διεξαγάγει σύντομα εκλογές», δήλωσε ο Hammoudeh.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά και τον διευθυντή της CIA, οι δύο χώρες συζήτησαν κοινά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των πετρελαϊκών θεμάτων, όπως δήλωσε.

Μυστικοπαθής η Ουάσιγκτον

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι «το State Department αρνείται να σχολιάσει την επίσκεψη του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στη Λιβύη».

Ο Πράις τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είχε έρθει σε επαφή με τους ηγέτες της Λιβύης και τους περιφερειακούς εταίρους τους για τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών, σε ανταπόκριση του αιτήματος των 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις αναβληθείσες εκλογές της Λιβύης.

Η μυστικοπαθής στάση της Ουάσιγκτον σχετικά με τους λόγους της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Μπερνς τροφοδότησε το ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών στη Λιβύη, καθώς και τις εικασίες για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί σύντομα σχετικά με το αποτέλεσμα της επίσκεψης.

Το κυριότερο από αυτά είναι η έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες των κατηγορουμένων της δίκης του Λόκερμπι, συμπεριλαμβανομένου του Abdullah al-Senussi, του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος θεωρούνταν το νούμερο δύο στο καθεστώς του Muammar Gaddafi και τώρα βρίσκεται σε φυλακή στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Υποστήριξη στον Ντμπεϊμπά

Ο πολιτικός αναλυτής Mohammad al-Khengari δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν μια σημαντική ώθηση για την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία χαρακτήρισε δημόσια αναγνώριση της νομιμότητας του Ντμπεϊμπά.

Ανακατεύοντας τα χαρτιά

Για τον Λίβυο συγγραφέα και ακαδημαϊκό Faraj al-Jarih, η επίσκεψη ενός ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ, η πρώτη από το 2012, αξίζει την προσοχή που έλαβε σε μια περίοδο περίπλοκων συνθηκών στη χώρα.

Ο Jarih πιστεύει ότι η επίσκεψη αυτή θα οδηγήσει σε ανακάτεμα της τράπουλας στη λιβυκή σκηνή, τονίζοντας ότι είναι φυσικό όλοι να περιμένουν από τις ΗΠΑ να τους παραδώσουν τον Abdullah al-Senussi, τον μεγαλύτερο στόχο στην υπόθεση Λόκερμπι και το «μαύρο κουτί» των μυστικών του Γκαντάφι, τα μυστήρια του οποίου η Ουάσιγκτον θέλει αναμφίβολα να ξεδιαλύνει.

Ο Jarih συνέχισε: «Εάν ο Senussi εκδοθεί στις ΗΠΑ, νομίζω ότι κινδυνεύουμε από μια ωρολογιακή βόμβα που θα ανατρέψει πλήρως την τρέχουσα κατάσταση. Θα είναι θέμα χρόνου η φυλή στην οποία ανήκει ο Senussi να απειλήσει να διακόψει τις προμήθειες νερού και πετρελαίου του βορρά και κυρίως της πρωτεύουσας Τρίπολης. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί μετά από αυτό. Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά παίζει με τη φωτιά. Προς το παρόν, ξέρω ότι είναι πολύ χαρούμενος γι' αυτή την επίσκεψη, αλλά αν οι φήμες είναι αληθινές και ο Abdullah al-Senussi εκδοθεί (στις ΗΠΑ), νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα γι' αυτόν, ειδικά αν η αντιπολίτευση εκμεταλλευτεί τη λαϊκή επανάσταση που θα πυροδοτήσει αυτό».

Στόχος ο «εξοστρακισμός» της Ρωσίας από τη λιβυκή υπόθεση;

Ο Λίβυος δημοσιογράφος Hisham Bin Siraytey δήλωσε ότι «η αξιοσημείωτη κινητικότητα της Ουάσιγκτον στο θέμα της Λιβύης μετά την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζεται από πολλές επιδιώξεις που αποσκοπούν στην επίτευξη ενός και μόνο στόχου. Στον περιορισμό του εξέχοντος ρόλου της Ρωσίας στη λιβυκή κρίση».

Ο Λίβυος δημοσιογράφος αναφέρει: «Πιστεύω ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο κεφάλι από εκείνο του Abdullah al-Senussi που οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν σύντομα για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Αυτός είναι ο Seyf al-Islam Gaddafi, η επιστροφή του οποίου στην εξουσία υποστηρίζεται από τη Μόσχα. Διότι η προηγούμενη συμμαχία με τον πατέρα Καντάφι και τώρα η συμμαχία με τον γιο Καντάφι θα επιτρέψει στη Ρωσία να κινηθεί ελεύθερα στη Λιβύη χωρίς να έχει ανταγωνισμό με κανέναν».

Στέλεχος τουρκικής αντιπολίτευσης για τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Σύμφωνα με τον Γενικό Σύμβουλο του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ερντογάν Τοπρούκ, στην εβδομαδιαία αξιολόγηση της επικαιρότητας του αντιπολιτευόμενου πρακτορείου ANKA, «η συμφωνία θαλάσσιας συνεργασίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη ανεστάλη με δικαστική απόφαση κι αυτό είναι το αποτελέσματα της απόφασης της κυβέρνησης να αποκλείσει τις υγιείς διπλωματικές διαδικασίες και το ΥΠΕΞ και να αφήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ασκεί εξωτερική πολιτική μέσω ‘προσωπικών σχέσεων’. Οι δικαστικές αποφάσεις στη Σουηδία και τη Λιβύη είναι πάνω από προσωπικές διασυνδέσεις, σχέσεις, προσωπικές φιλίες ή εχθρότητες. Είναι δεσμευτικές για τους κυβερνώντες. Η κυβέρνηση, η οποία έκλεισε τον φάκελο του Μαβί Μαρμαρά με το Ισραήλ και παρέδωσε την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι στους Σαουδάραβες, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτή τη νέα δικαστική εικόνα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΗΠΑΛιβύηCIAτουρκικά ΜΜΕ