Κόσμος|16.01.2023 17:58

Επιμένει στην κόντρα με το ΝΑΤΟ η Τουρκία: «Αδιανόητη η συμμαχία χωρίς εμάς», είπε ο Ακάρ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απάντησε μέσω των Financial Times στις επικρίσεις κατά της χώρας του σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός υπερασπίστηκε τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Χουλουσί Ακάρ είπε, «ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο» και πρόσθεσε, «είμαστε ένα δοκιμασμένο έθνος, ένας δοκιμασμένος στρατός και δε θα δράσουμε ποτέ ενάντια στις συμμαχίες μας. Δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό».

«Εάν η Τουρκία είναι ισχυρή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό»

Ο Ακάρ εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία αναζητά μια νέα «αρμονία» με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον. «Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Η ιστορία, ο πολιτισμός, οι στόχοι και οι αξίες μας είναι κοινά. Αν είμαστε ισχυροί, είναι και το ΝΑΤΟ ισχυρό», υποστήριξε.

Υποστηρίζοντας την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας είπε: «Όπως σεβόμαστε τις επιθυμίες των υποψηφίων χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει επίσης να σεβαστούν και τα δικά μας θέματα ασφαλείας. Θέλουμε να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν το έργο τους και να το λύσουν», είπε.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να ξοδέψουμε περισσότερα, αλλά επιβάλλουν περιορισμούς»

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι είναι «αισιόδοξος» για τη συμφωνία πώλησης και εκσυγχρονισμού των F-16 από τις ΗΠΑ κι ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα επιτρέψει την πώληση, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων στις ΗΠΑ. «Θέλουμε να ενισχύσουμε το στρατό μας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, αλλά στη συνέχεια επιβάλλουν περιορισμούς στις αμυντικές μας αγορές», είπε.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα»

Αποφεύγοντας να σχολιάσει την πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ είπε: «Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όπως και στο παρελθόν». Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι θα αποτραπεί ένας τρομοκρατικός διάδρομος που θα μπορούσε να «διχάσει τη Συρία και να μετατραπεί σε πολιτική οντότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ