Κόσμος|17.01.2023 16:56

Θα μπει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της Λιβύης; Μέχρι τον Νοέμβριο οι εκλογές, λέει ο Σάλεχ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης, δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν μέχρι τον Νοέμβριο.

Σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό κανάλι Al-Qahira Al-Ikhbariyya, ο Σάλεχ δήλωσε ότι προσβλέπουν στη διεξαγωγή γενικών εκλογών ανά πάσα στιγμή, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις σχετικά με τους νόμους που θα ρυθμίζουν την εκλογική διαδικασία.

Δηλώνοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για μια εκτελεστική αρχή» στη χώρα και ότι τα συμφέροντα των Λίβυων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, ο Σάλεχ δήλωσε: «Μετά τη συναίνεση που επετεύχθη μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, οι εκλογές θα διεξαχθούν μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία των εκλογών και να αποδεχθούν τα αποτελέσματα, ενώ θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες».

Εκλογικό αδιέξοδο στη Λιβύη

Στις συνεδριάσεις του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 2020, αποφασίστηκε η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου 2021, αλλά οι εκλογές δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ εξέλεξε τον Φατχί Μπασάγα ως πρωθυπουργό στις 10 Φεβρουαρίου, σε μια συνεδρίαση στην οποία δεν συμμετείχαν οι περισσότεροι βουλευτές από τα δυτικά της χώρας, με την αιτιολογία ότι η θητεία της σημερινής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας έληξε στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Την 1η Μαρτίου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπασάγα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςειδήσεις τώραΛιβύη