Κόσμος|18.01.2023 06:15

Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: Οι τουρκικοί μοχλοί πίεσης για τα αμερικανικά F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Ενώ ο Ερντογάν εξακολουθεί να θέτει αντιρρήσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μερικές ώρες, ένα δύσκολο ραντεβού περιμένει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα F - 16 ο υψηλός στόχος

Σήμερα o Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον. Τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν είναι τρία: τα F-16, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, και η επιχείρηση στη Συρία. Σίγουρα, στη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα του εξοπλισμού της Ελλάδας, για το οποίο ο Τσαβούσογλου δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία να εκφράσει την ενόχλησή του. Και η ενόχληση αυτή θα έγκειται στο πλαίσιο του «εγώ ως Τουρκία είμαι ισχυρότερος σύμμαχος και πιο χρήσιμος για την Αμερική και το ΝΑΤΟ». Και αυτό, όμως, θα είναι στο πλαίσιο του παζαριού για τα F-16, που αποτελούν και τον υψηλό στόχο της Τουρκίας.

Η ψήφος της στο ΝΑΤΟ το «χαρτί» της πίεσης

Το σίγουρο είναι ότι, και από τις δύο πλευρές, οι πιέσεις θα είναι μεγάλες. Το μοναδικό χαρτί που έχει να παίξει η Άγκυρα είναι αυτό της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Δηλαδή, την ψήφο της για ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Και από την άλλη, υπάρχει το χαρτί ότι, αν δεν της δώσουν τα F-16, θα στραφεί για όπλα αλλού- στην προκειμένη περίπτωση στην Αγγλία για Eurofighters, τα οποία, σημειωτέον, είναι και συμβατά με τους πυραύλους Tayfun. Για αυτό τον λόγο ήταν και χθες ο Ακάρ στη Βρετανία.

Συγκρατημένοι οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία 

Πάντως, εκείνη που βιάζεται πιο πολύ να βγάλει από το καπέλο της Αμερικής, είναι η Τουρκία και όχι η Ουάσινγκτον, και αυτό λόγω των επικείμενων εκλογών. Άρα, σήμερα, εκείνος που θα πρέπει να κάνει πρώτα παραχωρήσεις είναι ο Τσαβούσογλου, προκειμένου να πάρει τα F-16. Και αυτό είναι κάτι που η Άγκυρα γνωρίζει καλά. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία δεν περιμένει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση, ακόμα κι αν ο Τσαβούσογλου καταφέρει να πάρει άλλη μία υπόσχεση για τα F-16 από τον Μπλίνκεν. Στην Τουρκία βλέπουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αλλάξει την ισορροπία στον αέρα προς όφελος της Ελλάδας και ότι η χώρα, θα δώσει πολύ περισσότερα, από όσα θα πάρει.

 

ειδήσεις τώραΗΠΑΑντονι ΜπλίνκενΝΑΤΟΜεβλούτ ΤσαβούσογλουF-16Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία