Κόσμος|28.02.2019 18:22

Tεράστιο δόντι 27.000 ετών αποκαλύπτει ότι η Αμερική ήταν τότε σαν την Αφρική

Newsroom

Ένα δόντι 27.000 ετών ενός γιγαντιαίου προϊστορικού βραδύποδα ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αμερικανική Ήπειρο, σύμφωνα με το CNN International

Το δόντι του προϊστορικού ζώου, το οποίο έζησε στην Μπελίσε της κεντρικής Αμερικής (νότια του Μεξικό), αποκαλύπτει πως η περιοχή η οποία σήμερα καλύπτεται από ζούγκλα, ήταν κάποτε ιδιαίτερα άγονη. Έδωσε μάλιστα στοιχεία για το ξηρό κλίμα της περιοχής κατά το τελευταίο έτος που της ζωής του βραδύποδα. 

Η εξήγηση του παράξενου κλιματικού φαινομένου βρίσκεται στην τελευταία περίοδο της Εποχής των Παγετώνων. Επειδή το περισσότερο νερό της Γης είχε «παγιδευτεί» τότε σε τεράστιους παγετώνες, η στάθμη του νερού της θάλασσας ήταν παγκοσμίως πολύ χαμηλότερη και το νερό εξαιρετικά δυσεύρετο.

Ο τεραστίου μεγέθους βραδύπους (σχεδόν 4 μέτρων), πιθανότατα απελπισμένος, στην προσπάθειά του να βρει νερό παγιδεύτηκε σε μία απ’ τις πολλές καταβόθρες τις ευρύτερης περιοχής και δεν κατάφερε ποτέ να βγει έξω. Το απολίθωμα βρέθηκε τυχαία από μια αποστολή δυτών, που έψαχναν στην περιοχή για κατάλοιπα του πολιτισμού των Μάγια.

Κάποιοι ιστοί του δοντιού, που φαίνεται πως δεν είχαν καταστραφεί εντελώς, έδωσαν την δυνατότητα στους ερευνητές να αντλήσουν στοιχεία για την τελευταία περίοδο της ζωής του βραδύποδα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα ο τελευταίος χρόνος της ζωής του σημαδεύτηκε από 7 μήνες ξηρασίας οι οποίοι διακόπηκαν από μόνο δύο περιόδους βροχοπτώσεων.

Όσον αφορά τη διατροφή του, αυτή παρά την ξηρασία περιείχε πολλές ποικιλίες φυτών. Η προσαρμοστικότητά του αυτή εξηγεί το γιατί οι βραδύποδες επιβίωσαν πολλά περισσότερα χρόνια σε σχέση με άλλα τεράστια θηλαστικά της περιόδου.

Η πιθανότερη περίοδος εξαφάνισής τους υπολογίζεται γύρω στο 12.000 π.Χ και μόνο τυχαίο δεν είναι που συμπίπτει με την άφιξη του ανθρώπου στο προσκήνιο.

επιστήμηφύση