Κόσμος|21.01.2023 12:36

Έντονη αντίδραση στην Τουρκία για το κάψιμο του κορανίου στη Σουηδία: «Σύγχρονη βαρβαρότητα», λέει ο Καλίν

Μαρία Ζαχαράκη

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Σουηδός πρέσβης στην Άγκυρα, μετά την καύση του ιερού βιβλίου του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Άγκυρα καταδίκασε σφόδρα την εν λόγω προκλητική ενέργεια, η οποία είναι σαφώς έγκλημα μίσους και τόνισε στο πρέσβη ότι αυτή η στάση της Σουηδίας είναι απαράδεκτη», σημειώνοντας ότι «η προσβολή των ιερών αξιών δεν μπορεί να υπερασπίζεται με το πρόσχημα των "δημοκρατικών δικαιωμάτων"».

Οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι «κύκλοι που συνδέονται με το PKK ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα διαδήλωση στο κέντρο της Στοκχόλμης και ότι η έγκριση προπαγανδιστικών δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρικτών τους αποτελεί σαφή παραβίαση του Τριμερούς Συμφώνου».

Τσαβούσογλου: «Δεν είναι ελευθερία έκφρασης η καύση του κορανίου»

Την ενέργεια καταδίκασε κι ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει ελευθερία της έκφρασης. Σήμερα δεν δίνουν άδεια για την καύση άλλου ιερού βιβλίου ή οποιουδήποτε βιβλίου, αλλά όταν πρόκειται για το κοράνι και το μίσος κατά του Ισλάμ το ονομάζουν ‘ελευθερία έκφρασης’. Το έγκλημα μίσους, ο ρατσισμός δεν είναι ελευθερία έκφρασης», σημείωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ούτε με βάση τους νόμους της Σουηδίας, ούτε με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι. Και με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το έγκλημα μίσους και ο ρατσισμός δεν είναι ελευθερία της έκφρασης».

«Δυστυχώς, δόθηκε μία τέτοια άδεια σε αυτό το άτομο παρά τις προειδοποιήσεις μας. Σήμερα στις 16.00 με 17.00 ώρα Τουρκίας περίπου θα γίνει άλλη μία τέτοια ποταπή εκδήλωση. Έτσι είπαν. Ελπίζω μέχρι εκείνη την ώρα οι σουηδικές αρχές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα και να μην το επιτρέψουν», είπε.

Καλίν: Σύγχρονη βαρβαρότητα

Την ενέργεια καταδίκασε κι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και πλήθος υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η καύση του Κορανίου είναι ένα ξεκάθαρο έγκλημα μίσους που στρέφεται κατά της ανθρωπότητας. Το καταδικάζουμε σθεναρά. Το να επιτρέψουμε αυτή την ενέργεια παρόλες τις προειδοποιήσεις μας ενθαρρύνει τα εγκλήματα μίσους και την ισλαμοφοβία. Η επίθεση σε ιερές αξίες δεν είναι ελευθερία, αλλά σύγχρονη βαρβαρότητα».

Ακύρωση επίσκεψης υπουργού Άμυνας Σουηδίας στην Τουρκία

Αντίστοιχα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας Pal Jonson στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου «δεν έχει ούτε σημασία ούτε νόημα. Γι' αυτό ακυρώσαμε την επίσκεψη», είπε.

ΤουρκίαΚοράνιΣτοκχόλμηειδήσεις τώραΣουηδία