Κόσμος|23.01.2023 17:08

Κατεχόμενα: Μέχρι και... F16 σχεδιάζει να στείλει η Άγκυρα στο αεροδρόμιο που μετατρέπει σε στρατιωτική βάση

Μαρία Ζαχαράκη

Με τίτλο «Η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται» η φιλοευρωπαϊκή οικονομική εφημερίδα NB Ekonomi αναφέρει σε άρθρο της πώς η Άγκυρα σκέφτεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στα Κατεχόμενα σε στρατιωτική της βάση στην ανατολική Μεσόγειο για drones τύπου UCAV αλλά και F-16.

Όπως αναφέρει: «η βάση UCAV της Τουρκίας θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Γκετσίτκαλε [Λευκόνοικο, Κύπρος]. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου έκανε δύο κρίσιμα βήματα την περασμένη εβδομάδα. Κατήγγειλε τη συμφωνία με την Resource Consulting LTD, την εταιρεία στην οποία παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα λειτουργίας της Γκετσίτκαλε. Στη συνέχεια εξουσιοδότησε το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών να διαπραγματευτεί την παραχώρηση του αεροδρομίου Γκετσίτκαλε στις τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Υπουργείο ήταν σε θέση να υπογράψει το πρωτόκολλο για τη μεταφορά της άδειας για τη χρήση του Γκετσίτκαλε ως βάσης UCAV. Με τις προσωρινές νομικές ρυθμίσεις που έγιναν μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο Γκετσίτκαλε η ανάπτυξη των UCAVs στο αεροδρόμιο είχε ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, τώρα το αεροδρόμιο θα μετατραπεί σε ‘μόνιμη βάση UCAVs’ με πρωτόκολλο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με την επίσημη υπογραφή του πρωτοκόλλου θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της μόνιμης βάσης UCAVs. Αμυντικές πηγές τονίζουν ότι η κατασκευή της βάσης θα γίνει με τρόπο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη όχι μόνο UCAVs, αλλά και τουρκικών F-16.»

Στην συνέχεια το άρθρο υπογραμμίζει «πως η στρατιωτική κίνηση της Τουρκίας στην «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»  δεν σταμάτησε εκεί. Αποφασίστηκε επίσης να δοθεί το πράσινο φως για τη ναυτική βάση που φημολογείται εδώ και καιρό στα βόρεια του νησιού. Προτεραιότητα θα δοθεί στο Γκετσίτκαλε. Η νομική και τεχνική διαδικασία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 6 μήνες. Αμέσως μετά την επίσημη μεταβίβαση των δικαιωμάτων χρήσης του Γκετσίτκαλε στις Τ/Κ δυνάμεις, αναφέρεται ότι θα ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία ναυτικής βάσης για την Τουρκία στην ακτή της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου''».

Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έστειλε ταυτόχρονα τα αιτήματα αγοράς αεροσκαφών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για έγκριση. Ποιος ξέρει; Εάν ξεπεραστεί η αντιτουρκική διάθεση στο Κογκρέσο και πραγματοποιηθεί η αγορά των F-16, η αποστολή αυτών των αεροπλάνων στην ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'' μπορεί ακόμη και να είναι στην ημερήσια διάταξη...».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ειδήσεις τώραΆγκυραΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκία