Κόσμος|23.01.2023 19:42

Η αγορά στο σημείο «μηδέν» της πανδημίας στη Γουχάν πιο... «σιωπηλή» από ποτέ - Έκλεισε τρία χρόνια που δεν λειτουργεί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Τρία χρόνια μετά, το ύποπτο «σημείο μηδέν» της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει κλειστό και σιωπηλό. Πρόκειται για την ψαραγορά της Γουχάν που έκλεισε αμέσως μετά την πρώτη αναφορά του μυστηριώδους τότε ιού και η πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων μπήκε σε αποκλεισμό.

Κανονικότητα στον πλανήτη

Όμως η ζωή έχει πλέον επιστρέψει στην κανονικότητα για πολλούς σε όλο τον κόσμο και μετά από σχεδόν τρία χρόνια εξαντλητικών αποκλεισμών και υποχρεωτικών μαζικών δοκιμών το Πεκίνο κατάργησε τον περασμένο μήνα τη σκληρή πολιτική του για μηδενικό COVID.

Στην Γουχάν, η ζωή κινείται με λιγότερους περιορισμούς καθώς ανοίγει, αλλά οι υπενθυμίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως το βιαστικά ανεγερμένο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης, και για τους πολίτες, το τραύμα είναι ακόμη νωπό στη μνήμη. «Δεν ήταν εύκολο να κάνεις τίποτα τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ένας κάτοικος στο Euronews. «Όλοι αντιμετωπίζουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολιών στην εργασία και τη ζωή», συμπλήρωσε.

«Φυσικά και φοβηθήκαμε», εξήγησε ακόμα μια κάτοικος. «Φέτος ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι άρχισαν να μολύνονται ευρέως. Πέρυσι και τα τελευταία τρία χρόνια κανείς δεν είχε μολυνθεί. Η νέα χρονιά θα είναι φυσικά καλύτερη. Τώρα πια δεν φοβόμαστε τον ιό. Δεν έχουμε πια αυτόν τον φόβο στις καρδιές μας».

Ο φόβος υποχωρεί αλλά η προσοχή παραμένει

Μέχρι τη στιγμή που οι κινεζικές αρχές επενέβησαν για να κλείσουν την αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων Χουανάν, ο νέος ιός είχε ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Κίνα και, αναπόφευκτα, στον κόσμο.

Οι σοκαριστικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Γουχάν προμήνυαν μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες.

Σήμερα, η Γουχάν φαίνεται σχετικά φυσιολογική καθώς εισέρχεται στο νέο έτος, αλλά ο φόρος της πανδημίας είναι ολοφάνερος και, εν μέσω μιας νέας αύξησης των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, υπάρχει ανησυχία ότι ο εφιάλτης μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΚίναΟυχάνειδήσεις τώρακρούσματαΚορονοϊός