Κόσμος|23.01.2023 19:36

Ερντογάν για Σουηδία: «Μην περιμένετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ, αν δεν σεβαστείτε την Τουρκία και τους μουσουλμάνους»

Μαρία Ζαχαράκη

Τελεία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ή... τελεία με όρους έβαλε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

«Μην περιμένετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ, αν δεν επιδείξετε σεβασμό στην Τουρκία και τους μουσουλμάνους», είπε, σηκώνοντας το ζήτημα τόσο ψηλά, που είπε ότι αυτή η ειδεχθής επίθεση στο Ιερό Κοράνι, αποτελεί όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και εθνικό ζήτημα.

«Το καθήκον μας ως μουσουλμάνοι είναι να δείχνουμε τον σεβασμό που αξίζει σε αυτό το ιερό βιβλίο που βρίσκεται υπό την προστασία του Κυρίου μας και να προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας πολύ απλός ορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις σύγχρονες δημοκρατίες. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ατόμου, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας, φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων ανθρώπων. Αυτή η αρχή ισχύει και στη χώρα μας. Επομένως, η άσχημη πράξη στη Σουηδία αποτελεί προσβολή για όλους όσους σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, ιδίως των μουσουλμάνων. Το γεγονός ότι αυτή η ειδεχθής επίθεση στο Ιερό Κοράνι έγινε μπροστά από την τουρκική πρεσβεία, το καθιστά για εμάς τόσο θρησκευτικό όσο και εθνικό ζήτημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ακόμη και για νέους «Σταυροφόρους», ενώ τα έβαλε με τις Αρχές της Σουηδίας, γιατί δεν σταμάτησαν την ενέργεια αυτή μέσα στη χώρα τους.

«Γνωρίζουμε από τις επιθέσεις των Σταυροφόρων, ότι το Ισλάμ και η έννοια της Τουρκίας έχουν εξισωθεί. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος εδώ και αιώνες. Υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας σας, διαπράχτηκε αυτή η κατάπτυστη και ατιμωτική πράξη».

«Όταν λέμε κάτι, το εννοούμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν εκπληρωθούν κάποιοι... ηθικοί όροι.

«Αυτή η νοοτροπία προσπαθεί εδώ και καιρό να νομιμοποιήσει τον εναγκαλισμό νεαρών τρομοκρατικών οργανώσεων με το πρόσχημα της δημοκρατίας, επιτιθέμενη στα πιστεύω δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων, καθώς και στην πνευματική προσωπικότητα 85 εκατομμυρίων πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η τελευταία πράξη αυτής της νοοτροπίας είναι ένα σημάδι ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος εδώ και αιώνες. Το Κοράνι υπό την προστασία του Κυρίου μας δεν θα πάθει ποτέ κακό από το κάψιμο ενός αντιγράφου του από ένα απομεινάρι των Σταυροφόρων, αλλά αυτοί που ενθαρρύνουν ή επιδοκιμάζουν αυτή την αιρετική πράξη έχουν χωρίς αμφιβολία υπολογίσει τις συνέπειες, για αυτή την προδοσία, αυτή την απρέπεια, αυτή την αθλιότητα, αυτή την ανεντιμότητα, αυτή την ατιμία που έγινε υπό τη σκέπη τους και την προστασία τους. Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν αυτή την ντροπή μπροστά στην πρεσβεία, να μην περιμένουν καμία υποστήριξη από εμάς στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σας το έχουμε ήδη πει: θα αφήσετε τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αλωνίζουν στους δρόμους σας και μετά θα περιμένετε από εμάς να σας υποστηρίξουμε για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, μην περιμένετε τέτοια υποστήριξη από εμάς, αφού αγαπάτε τόσο πολύ τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους εχθρούς του Ισλάμ, τους υπερασπίζεστε και τους προστατεύετε. Όταν λέμε κάτι, το εννοούμε και όταν κάποιος είναι ανέντιμος μαζί μας, τον βάζουμε στη θέση του. Η σουηδική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να μας μιλάει για δικαιώματα και ελευθερίες. Εάν σεβόμαστε τόσο πολύ τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα σεβαστείτε πρώτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας ή των μουσουλμάνων. Εάν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, λυπάμαι, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς όσον αφορά το ΝΑΤΟ».

Η προειδοποίηση Ακάρ

Νωρίτερα τη Δευτέρα, στο ζήτημα της Σουηδίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στην καύση του Κορανίου στη Σουηδία, προειδοποιώντας ότι: «Δεν είναι αποδεκτό να αγνοούμε όλες αυτές τις άθλιες και επαίσχυντες ενέργειες και να παραμείνουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι. Αν πάει έτσι, η στάση μας είναι πολύ ξεκάθαρη». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των μονάδων, παρουσία των αρχηγών των τριών όπλων και αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία υποστήριζε πάντα την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και πως δεν είναι εχθρός της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ούτε αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει οι δύο χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Όπως (οι δύο χώρες) θέλουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ για την αμυντική θωράκιση των χωρών τους, έτσι θέλουμε κι εμείς να συνεργαστούν μαζί μας και να μας υποστηρίξουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλουν την υποστήριξή μας για την άμυνα και την ασφάλεια των χωρών τους, αλλά απορρίπτουν τα αιτήματά μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν μπορεί να αγνοούνται όλες αυτές οι άθλιες, επαίσχυντες και απαίσιες ενέργειες εναντίον της Τουρκίας, του προέδρου μας, της σημαίας μας, του Κορανίου και των ιερών αξιών μας και να παραμένουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι. Αν συνεχιστεί έτσι, η στάση και η συμπεριφορά μας είναι ξεκάθαρη. Περιμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, δείχνοντας το συντομότερο δυνατό την ισχύ και τη δύναμη του κράτους τους και να βάλουν τέλος στις απαίσιες και κατάπτυστες ενέργειες. Αν γίνουν αυτά, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΤουρκίαΣουηδίαΝΑΤΟειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΧουλούσι Ακάρ