Κόσμος|24.01.2023 13:37

Διαφθορά στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου: «Επιχείρηση - σκούπα» του Ζελένσκι σε κυβερνητικούς αξιωματούχους

Newsroom

Εκκαθάριση στις κυβερνητικές θέσεις κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν μέσω πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς. Οι αλλαγές προσωπικού σε κυβερνητικές θέσεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι ο πρόεδρος αντιδρά σε μια «βασική δημόσια απαίτηση», η δικαιοσύνη να εφαρμόζεται σε όλους, δήλωσε ο σύμβουλός του Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Οι αποφάσεις του Ζελένσκι για το προσωπικό μαρτυρούν τις βασικές προτεραιότητες του κράτους (...) Ο πρόεδρος βλέπει και ακούει την κοινωνία. Και ανταποκρίνεται άμεσα σε μια βασική δημόσια απαίτηση --δικαιοσύνη για όλους», τόνισε ο Ποντολιάκ.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους στον απόηχο καταγγελλόμενης υπόθεσης διαφθοράς σχετικά με τις προμήθειες του στρατού, στο πρώτο σκάνδαλο που ξεσπάει στην Ουκρανία και τις πρώτες αλλαγές προσωπικού που γίνονται σε αυτήν την έκταση σε διάφορες υπηρεσίες του ουκρανικού κράτους από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που υπέβαλαν παραίτηση --η οποία έγινε αμέσως δεκτή-- βρίσκονται ο υφυπουργός Άμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, που ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Κίριλο Τιμόσενκο, και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από τη γενική εισαγγελία απομακρύνθηκε από τη θέση του «σύμφωνα με δική του επιθυμία».

«Μολονότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες», η αποχώρηση του Σαποβάλοφ «θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των διεθνών εταίρων, όπως και να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα» των προσπαθειών να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή, βεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά την απομάκρυνση από τις αρχές του υφυπουργού Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι, ο οποίος είναι ύποπτος ότι δωροδοκήθηκε με 400.000 δολάρια για να «διευκολύνει» την αγορά γεννητριών σε φουσκωμένες τιμές, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές.

Ο Τιμόσενκο, ενός από τους ελάχιστους συνεργάτες του προέδρου που παρέμενε στη θέση του μετά την εκλογή του Ζελένσκι στην προεδρία το 2019 και ο οποίος επέβλεπε κυρίως τα σχέδια ανοικοδόμησης των εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα, εμπλέκεται σε αρκετά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια και πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο κατηγορήθηκε κυρίως ότι χρησιμοποιούσε όχημα παντός εδάφους που δόθηκε στην Ουκρανία από την General Motors για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Τιμόσενκο ανακοίνωσε ότι μετέφερε το όχημα σε περιοχή κοντά στην γραμμή του μετώπου.

Ο Σιμονένκο παράλληλα κατηγορήθηκε από το έγκριτο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda ότι έφυγε πρόσφατα για διακοπές στην Ισπανία την ώρα που τα ταξίδια στο εξωτερικό, με εξαίρεση για επαγγελματικούς σκοπούς, απαγορεύονται συνήθως για τους άνδρες που είναι σε ηλικία μάχης.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, αυτός πήγε διακοπές με αυτοκίνητο που ανήκε σε Ουκρανό επιχειρηματία και συνοδεία σωματοφύλακα του τελευταίου. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραδιαφθορά