Κόσμος|24.01.2023 18:09

Ανησυχία στη Βρετανία για ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο: Αγνοούνται 200 - Η παραδοχή υπουργού και τα σενάρια απαγωγών

Newsroom

Συνολικά 200 παιδιά που ζητούσαν άσυλο και είχαν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία που διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έχουν εξαφανιστεί, παραδέχτηκε υπουργός της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι ένα κορίτσι και τουλάχιστον 13 παιδιά κάτω των 16 ετών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σάιμον Μάρεϊ, στη Βουλή των Λόρδων τη Δευτέρα.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την αναφορά του Observer ότι ένας πληροφοριοδότης από ξενοδοχείο του υπουργείου Εσωτερικών στο Μπράιτον είχε ισχυριστεί ότι κάποια παιδιά είχαν απαχθεί από τον δρόμο έξω από τις εγκαταστάσεις και είχαν μπει σε αυτοκίνητα.

Το υπουργείο είχε προειδοποιηθεί από την αστυνομία ότι οι ευάλωτοι ένοικοι του ξενοδοχείου -παιδιά που ζητούσαν άσυλο και είχαν φτάσει πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά από αυτά με μικρές βάρκες, χωρίς γονείς ή φροντιστές- θα γίνονταν στόχος εγκληματικών δικτύων, όπως μεταδίδει η Guardian.

Απαντώντας σε ερώτηση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Πολ Σκρίβεν, ο Λόρδος Μάρεϊ αποκάλυψε τα στοιχεία, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από τον Ιούλιο του 2021. «Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία εξουσία να κρατάει ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο σε αυτά τα ξενοδοχεία και γνωρίζουμε ότι κάποια από αυτά εξαφανίζονται. Πολλά από αυτά που εξαφανίζονται εντοπίζονται στη συνέχεια».

Είπε, επίσης, ότι το 88% των 200 παιδιών -δηλαδή 176 παιδιά- ήταν αλβανικής καταγωγής και δήλωσε πως η κυβέρνηση ελπίζει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση των ξενοδοχείων για τα παιδιά «το συντομότερο δυνατό».

Η αστυνομία του Σάσεξ γνωστοποίησε πως συνέλαβε δύο άνδρες ως ύποπτους για εμπορία ανθρώπων, αφού είδαν παιδιά που διέμεναν σε ένα ξενοδοχείο να μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους. Εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν είχαν λάβει καμία καταγγελία για απαγωγή.

Προσωπικό που δεν είχε ελεγχθεί εργαζόταν στα ξενοδοχεία

Ο παρατηρητής μετανάστευσης διαπίστωσε τον Οκτώβριο ότι τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών απασχολούσαν προσωπικό που δεν είχε ελεγχθεί από την Υπηρεσία Γνωστοποίησης και Φραγής (DBS), όπως απαιτείται από τους κυβερνητικούς κανόνες. Το προσωπικό είχε πρόσβαση στα κύρια κλειδιά ενώ οι νεαροί πρόσφυγες έμεναν στο κτίριο.

Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου επικεφαλής επιθεωρητή συνόρων και μετανάστευσης, Ντέιβιντ Νιλ, οι επιθεωρητές εξέτασαν τέσσερα ξενοδοχεία που προορίζονταν για τη φιλοξενία νέων. Σε δύο από αυτά διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό που διέμενε στον χώρο δεν είχε ελεγχθεί από το DBS.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ασυνόδευτα προσφυγόπουλαασυνόδευτα ανήλικαειδήσεις τώραπρόσφυγεςΒρετανίαασυνόδευτοι ανήλικοιαιτούντες άσυλο