Κόσμος|24.01.2023 23:05

Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας με φόντο τα «καψώνια» στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ - Στην κορυφή της ατζέντας Ελλάδα και Αιγαίο

Newsroom

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συγκληθεί την Τετάρτη στο απόηχο της αναστολής της τριμερούς συνόδου κορυφή της Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις της Άγκυρας για το σκίσιμο του κορανίου στην Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open το Συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στην ατζέντα του τόσο την Ελλάδα όσο και το Αιγαίο, ενώ αρκετά ψηλά βρίσκονται και τα εξοπλιστικά.

Η συνεδρίαση γίνεται μετά την αναστολή επ’ αόριστον της τριμερούς συνάντησης του μηχανισμού Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η επόμενη συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο. «Μετά τις προκλήσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK με στόχο τον πρόεδρο Ερντογάν και το Κοράνι, η Τουρκία χτύπησε το τραπέζι με τη γροθιά της πολύ δυνατά», σχολιάζουν τα τουρκικά φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ.

Η είδηση μεταδίδεται από τα τουρκικά ΜΜΕ ως έκτακτη, χωρίς λεπτομέρειες ακόμη. Αναμένεται επιβεβαίωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προκλητική ρητορική της Τουρκίας

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του κατά της Ελλάδας απειλώντας με πυραύλους Tayfun και βάζοντας, ευθέως στο στόχαστρό του και τα ελληνικά νησιά.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ερντογάν θυμήθηκε πάλι τη συνθήκη της Λωζάνης καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η χώρα μας βρέθηκε, λοιπόν, ξανά στο στόχαστρο από τον Ερντογάν ο οποίος, μάλιστα, προέβη και σε μία ασυνήθιστη, διπλή προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ίσως, αυτή η στοχοποίηση της χώρας μας έχει κάποια σχέση με την ατελέσφορη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αφού συμβαίνει αμέσως μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έβαλλε κατά της Ουάσινγκτον, από όπου και δεν πήρε αυτό που ήθελε, αλλά κατά της Αθήνας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να ενοχλήθηκε από τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι η κυριαρχία των νησιών δεν αμφισβητείται και δε συζητείται. «Δεν καθορίζει τη μοίρα της περιοχής ο Μητσοτάκης», είπε ο Ερντογάν, προβαίνοντας σε μία νέα επίδειξη ισχύος της Τουρκίας και του ίδιου προσωπικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΑιγαίοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα