Κόσμος|26.01.2023 10:54

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο - Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί της Πέμπτης σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας με τις Αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές ενώ μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους. Ισχυρές εκρήξεις έχουν αναφερθεί στο Κίεβο καθώς και σε Ντιπροπετρόφσκ, Χερσώνα και Μικολάιβ, ενώ στην Οδησσό οι κάτοικοι αναφέρουν πως δεν έχουν νερό.

Ως αποτέλεσμα της πτώσης ρουκέτας σε μη οικιστικό κτίριο στην περιοχή Holosivskyi, υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για έναν νεκρό και δύο τραυματίες, οι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. 

Νωρίτερα, οι πολίτες της ουκρανικής πρωτεύουσας κατέφυγαν στον σταθμό του μετρό, με κάποιους να κάθονται σε κουβέρτες και μικρές πλαστικές καρέκλες, σύμφωνα με την Guardian.

Συνολικά 30 πύραυλοι λέγεται ότι κατευθύνονταν προς στόχους στην εμπόλεμη χώρα, αφού η αεράμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 24 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahad κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Περιμένουμε περισσότερους από 30 πυραύλους, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορα εδάφη», δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. «Τα συστήματα αεράμυνας λειτουργούν», διαβεβαίωσε. 

Τουλάχιστον δύο πύραυλοι εντοπίστηκαν πάνω από την επαρχία Μικολάιβ, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνήτης της Βιτάλι Κιμ μέσω του Telegram. «Πύραυλοι πετούν μέσα στην επικράτεια της Ουκρανίας. Τουλάχιστον δύο βορειοδυτικά στην επαρχία Μικολάιβ», επεσήμανε.

«Οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία στοχοθετεί από τον Οκτώβριο κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας σε επιδρομές με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στη χώρα μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Η DTEK, η μεγαλύτερη ουκρανική ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, όπως και στις επαρχίες Οδησσό και Ντιπροπετρόφσκ λόγω του αυξημένου κινδύνου πυραυλικών επιθέσεων.

Η δημοτική αρχή του Κιέβου ανέφερε ότι 15 πύραυλοι κρουζ που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα, σύμφωνα με το Suspilne, τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ουκρανίας.

Aξιωματούχος της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού δήλωσε παράλληλα ότι δύο βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής υπέστησαν ζημιές από τα νέα ρωσικά πλήγματα.

Σημειώνεται πως το μπαράζ των επιθέσεων σημειώνεται μια μέρα αφότου ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν πως θα στείλουν βαριά οχήματα μάχης Leopard 2 και Abrams στην Ουκρανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανίαειδήσεις τώραΚίεβο