Κόσμος|03.11.2018 13:35

Ενδιάμεσες εκλογές 2018: Μάχη επιβίωσης για τον Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom

Η πιο μεγάλη μάχη της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έφτασε και δεν είναι άλλη από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. 

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται εκ νέου στις κάλπες για να εκλέξουν το 116ο Κονγκρέσο των ΗΠΑ, για να ανανεώσουν 33 έδρες της Γερουσίας καθώς και για να εκλέξουν τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η επιθυμία του ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι η διατήρηση των κεκτημένων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν ως στόχο να αποκομίσουν οφέλη από τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών ψηφοφόρων κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα κερδίσουν τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας.

Αναδρομή στην ιστορία

Από το 1934 μέχρι και σήμερα οι Αμερικάνοι ψηφοφόροι παραδοσιακά περιορίζουν σημαντικά τους εκπροσώπους του εκάστοτε προέδρου του κόμματος στο Κογκρέσο. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός γιατί οι ψηφοφόροι επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν ελέγχει και την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολιτικούς τελικά να κάνουν συμβιβασμούς και να προτείνουν νομοθεσίες με ευρύτερη αποδοχή και αφετέρου είναι μια τακτική διαμαρτυρίας απέναντι στις πολιτικές που ασκεί ο εκάστοτε πρόεδρος. 

Ψήφοι διαμαρτυρίας

Το 1962, οι Δημοκρατικοί του Τζον Κένεντι αν και έχασαν 4 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων κέρδισαν 3 στη Γερουσία. 

Το 1982 ο Ρόναλντ Ρήγκαν είδε 26 μέλη των Ρεπουμπλικάνων να χάνουν τις έδρες του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του. 

Το 1990 το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου έχασε μόνο έναν μικρό αριθμό βουλευτών, ενώ 12 χρόνια αργότερα, ο γιος του πέτυχε τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.  

Στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Μπίλ Κλίντον, 52 μέλη των Δημοκρατικών δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ άλλα 8 αποκλείστηκαν από τη Γερουσία. Αυτό σημειώθηκε εξαιτίας της προσπάθειας του Κλίντον να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας.

Το 2010 ο Μπάρακ Ομπάμα, υπέστη ήττα καθώς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κέρδισε άλλες 63 έδρες στη Βουλή, παίρνοντας τον έλεγχό της. Και στην περίπτωση της ήττας του Ομπάμα η αιτία ήταν η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας. 

Σύμφωνα με στοιχεία του The American Presidency Project του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών δεν είναι πάντα εις βάρος του κόμματος του εκάστοτε προέδρου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η μάχη Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων είναι μεγάλη και αυτό γιατί κάποιες αναμετρήσεις δείχνουν ότι θα κριθούν στην «κόψη του ξυραφιού». Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί φαίνεται να διατηρούν ένα προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσία.

 

Οι δέκα αριθμοί που δείχνουν το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών

435: Ο αριθμός των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλοι οι βουλευτές ανανεώνονται καθώς η θητεία τους διαρκεί δύο έτη.

23: Ο αριθμός των εδρών των Ρεπουμπλικάνων που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, εφόσον διατηρήσουν τις έδρες που ήδη έχουν.

35: Ο αριθμός των εδρών της Γερουσίας που θα ανανεωθούν. Περίπου το ένα τρίτο των εδρών, που είναι συνολικά 100, ανανεώνεται κάθε δύο έτη.

2: Ο αριθμός των εδρών των Ρεπουμπλικάνων που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

44%: Το ποσοστό δημοτικότητας του Τραμπ, σύμφωνα με το Gallup, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη καθώς συνήθως οι ψηφοφόροι μεταφέρουν την αποδοκιμασία τους για τον πρόεδρο στο κόμμα του.

40%: Ο μέσος όρος της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ενδιάμεσες εκλογές, σε σχέση με το 60% που είναι στις προεδρικές εκλογές.

260: Ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων τόσο στη Βουλή όσο και τη Γερουσία, ένα νέο ρεκόρ.

38,1 εκατομμύρια δολάρια: Το ποσό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’ Ρουρκ από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο στην προσπάθειά του να κερδίσει την έδρα του Ρεπουμπλικάνου Τεντ Κρουζ.

36: Ο αριθμός των πολιτειών που θα εκλέξουν νέο κυβερνήτη, από τις οποίες οι 26 κυβερνώνται από Ρεπουμπλικάνους, εννέα από Δημοκρατικούς και μία από έναν ανεξάρτητο.

244 εκατομμύρια δολάρια: Το συνολικό ποσό που έχουν συγκεντρώσει για τις προεκλογικές τους εκστρατείες ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και αυτός των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του κυβερνήτη του Ιλινόις, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί για την εκλογή κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πυκνώνει τις εμφανίσεις του ο Τραμπ

Συγκριτικά με άλλους προκατόχους του ο Ντόναλντ Τραμπ, τις τελευταίες μέρες έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο εμφανίσεων με φόντο τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες του εμφανίσεις κάνει αναφορές κυρίως στην μεταναστευτική πολιτική. 

Τα «πρέπει» του Πλανητάρχη

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί όσο τίποτε άλλο την νίκη των Ρεπουμπλικάνων καθώς εάν τελικά οι Δημοκρατικοί νικήσουν τότε θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα έρθει αντιμέτωπος με δύο ενδεχόμενα. Στην περίπτωση της επικράτησης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Πλανητάρχης θα απειληθεί με καθαίρεση, ενώ αν κερδίσουν τη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων απειλείται με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές έρευνες. 

 
εκλογέςΔημοκρατικοίΜπαράκ ΟμπάμαΡεπουμπλικάνοιΝτόναλντ ΤραμπΤζορτζ ΜπουςΜπιλ ΚλίντονΗΠΑ