Κόσμος|28.01.2023 12:30

«Απλά προσπαθώ να πάω σπίτι»: Συγκλονίζει η νέα αστυνομική θηριωδία στις ΗΠΑ - Τα 4 σημεία που «μαρτυρούν» την αγριότητα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ο Τάιρ Νίκολς μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς (City of Memphis via AP)
Οργή για τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς (AP Photo)
Οργή για τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς (AP Photo)
Οργή για τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς (AP Photo)
Οργή για τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς (AP Photo)
Ο Τάιρ Νίκολς μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς (City of Memphis via AP)

Νέα αστυνομική θηριωδία συγκλονίζει τις ΗΠΑ: Μια ομάδα αστυνομικών του Τενεσί ξυλοκόπησε άγρια τον Τάιρ Νίκολς (Tyre Nichols), καθώς αυτός ήταν πεσμένος στο έδαφος και φώναζε τη μητέρα του στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον θάνατό του τρεις ημέρες μετά. Η θανατηφόρα επίθεση κατά του Νίκολς φέρεται να εκτυλίχθηκε περίπου 80 μέτρα από το σπίτι της μητέρας του και η βιαιότητα των αστυνομικών προκαλεί αποτροπιασμό.

Τα βίντεο από τον ξυλοδαρμό του 29χρονου Νίκολς, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία, κατέγραψαν τη βιαιότητα που η οικογένειά του και οι Αρχές είχαν ήδη προβλέψει: Τον γρονθοκοπούσαν και τον κλωτσούσαν ενώ τον κρατούσαν δεμένο. Παρακαλούσε να πάει σπίτι του και φώναζε επανειλημμένα για τη μητέρα του...

Και μετά τον ξυλοδαρμό, ενώ ο Νίκολς βρισκόταν πεσμένος και ακινητοποιημένος σε ένα αυτοκίνητο, οι αστυνομικοί που βρισκόντουσαν στο σημείο, τον αγνοούσαν.

Τα βίντεο δείχνουν τμήματα τόσο του αρχικού ελέγχου στον Νίκολς τη νύχτα της 7ης Ιανουαρίου 2023, όσο και μιας δεύτερης συμπλοκής λίγα λεπτά αργότερα, αφού ο Νίκολς διέφυγε πεζός από την πρώτη τοποθεσία. Ο Νίκολς χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου.

«Αυτό που βλέπετε είναι ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών που αποτυγχάνουν στις τακτικές σύλληψης και ελέγχου και το αναπληρώνουν με βιαιότητα», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής του CNN σε θέματα επιβολής του νόμου και ανάλυσης πληροφοριών, John Miller.

Οι αναλυτές της επιβολής του νόμου που είδαν τα αποσπάσματα προβληματίστηκαν από μία σειρά ενεργειών -και παραλείψεων- κατά τη διάρκεια του συμβάντος, από τον ξυλοδαρμό μέχρι το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να παρασχεθεί βοήθεια στο θύμα.

Τα βίντεο αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του λόγου της σύλληψης, τον οποίο οι αστυνομικοί δεν εξηγούν. Η αστυνομία του Μέμφις είχε αρχικά δηλώσει ότι οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νίκολς για επικίνδυνη οδήγηση, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας Cerelyn CJ Davis δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι οι Αρχές δεν ήταν σε θέση να «τεκμηριώσουν» αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα βίντεο, επίσης, δεν δίνουν απάντηση στο γιατί οι Αρχές χρησιμοποίησαν τόση βία απέναντι στον Νίκολς -ο οποίος δεν φάνηκε να αντιστέκεται- και γιατί αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να συγκρουστούν μαζί του δύο φορές.

Όμως, τα βίντεο δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στο πόσο βίαιη ήταν η μοιραία αντιπαράθεση. Ακολουθούν μερικά βασικά συμπεράσματα από τα πλάνα.

Οι αστυνομικοί απείλησαν επανειλημμένα τον Νίκολς με βία

Τα βίντεο από τις συναντήσεις καταγράφουν πολλούς αστυνομικούς να απειλούν τον Νίκολς με βία, ενώ αυτός φαίνεται να συμμορφώνεται με τις εντολές τους ή να είναι ήδη στο έδαφος.

Ένα βίντεο από κάμερα σώματος που καταγράφει την αρχική επαφή του Νίκολς και της αστυνομίας δείχνει τον αστυνομικό να βγαίνει από το αυτοκίνητό του με το όπλο του προτεταμένο και καταγράφει έναν άλλο αστυνομικό να φωνάζει στον Νίκολς να «βγει από το αυτοκίνητο».

Ο Νίκολς ακούγεται να λέει: «Δεν έκανα τίποτα» και αργότερα, καθώς πέφτει στο έδαφος: «Εντάξει, είμαι στο έδαφος». Ένας αστυνομικός του φωνάζει: «Σκύλα, βάλε τα χέρια σου πίσω από την πλάτη σου... Θα σε σαπίσω στο ξύλο».

Ο Νίκολς απαντά: «Απλά προσπαθώ να πάω σπίτι μου».

Ενώ οι αστυνομικοί φωνάζουν, ο Νίκολς απαντά επανειλημμένα ότι είναι στο έδαφος και ακούγεται να λέει ότι δεν έκανε τίποτα, πριν τρέξει μακριά, καθώς ένας αστυνομικός χρησιμοποιεί το τέιζερ του.

Στη δεύτερη επαφή, όπου σημειώθηκε ο ξυλοδαρμός, η κάμερα σώματος καταγράφει έναν αστυνομικό να φωνάζει στον Νίκολς: «Θα σε σπάσω στο ξύλο», ενώ ο Νίκολς είναι στο έδαφος και δεν αντιστέκεται. Ένας αστυνομικός ακούγεται επίσης να ρωτάει «Θέλεις να σε ψεκάσω ξανά;», ενώ ο 29χρονος είναι στο έδαφος και φωνάζει για τη μητέρα του.

Οι αστυνομικοί τον χτύπησαν εννέα φορές σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά

Το βίντεο που τραβήχτηκε από κάμερα σε κολόνα της γειτονιάς δείχνει τους αστυνομικούς του Μέμφις να χτυπούν συνεχώς τον Νίκολς τουλάχιστον εννέα φορές, χωρίς ορατή πρόκληση.

«Το βίντεο από την κάμερα του στύλου είναι αυτό που πραγματικά δικαιολογεί τις κατηγορίες», δήλωσε ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της Φιλαδέλφειας Τσαρλς Ράμσεϊ, αναλυτής του CNN για την επιβολή του νόμου. «Κανείς δεν εκπαιδεύεται γι' αυτό. Αυτοί οι τύποι ενεργούν τόσο εκτός ορίων που... πραγματικά δεν μπορείς να το εξηγήσεις. Ένας αστυνομικός τον κλώτσησε τόσο δυνατά και τόσο πολύ που κουτσαίνει».

Στο βίντεο, ένας αστυνομικός φαίνεται να σπρώχνει τον Νίκολς στο πεζοδρόμιο με αυτό που φαίνεται να είναι το πόδι ή το γόνατό του. Στη συνέχεια, ο Νίκολς δέχεται δύο φορές κλωτσιά στο πρόσωπο, ενώ και πάλι αργότερα δέχεται χτύπημα στην πλάτη με κάτι που φαίνεται να είναι γκλοπ. Δευτερόλεπτα αργότερα, τον χτυπούν ξανά.

Μόλις σηκώνεται στα πόδια του, οι αστυνομικοί τον χτυπούν στο πρόσωπο πολλές φορές, ενώ άλλοι αστυνομικοί του κρατούν τα χέρια. Ο Νίκολς φαίνεται να πέφτει στα γόνατα -και λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα, ένας αστυνομικός φαίνεται να τον κλωτσάει.

Κανείς δεν παρείχε βοήθεια στα κρίσιμα λεπτά μετά τον ξυλοδαρμό

Όταν οι αστυνομικοί αφήνουν τον Νίκολς, αυτός πέφτει κάτω ανάσκελα και στη συνέχεια σύρεται κατά μήκος του πεζοδρομίου και στηρίζεται στο πλάι ενός αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με ένα από τα βίντεο από κάμερες σώματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ ο Νίκολς είναι πεσμένος δίπλα στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη, οι αστυνομικοί φαίνεται να λένε ότι τουλάχιστον δύο αστυνομικοί τον ψέκασαν με σπρέι πιπεριού.

«Κανείς δεν κάνει τίποτα για να τον βοηθήσει. Αυτό δείχνει την αποτυχία να δράσουν, την αποτυχία να ενδιαφερθούν και τη συνολική αδιαφορία των αστυνομικών που απλά στέκονται γύρω», δήλωσε ο πρώην υπαστυνόμος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Darrin Porcher.

Οι τραυματιοφορείς φαίνεται να εμφανίζονται στο σημείο περίπου 10 λεπτά στο βίντεο.

Περίπου 23 λεπτά περνούν από τη στιγμή που ο Νίκολς φαίνεται να έχει καταρρεύσει από τον ξυλοδαρμό μέχρι να φτάσει ένα φορείο στον τόπο του εγκλήματος.

Κανένας αστυνομικός δεν παρενέβη

Εκτός από την υπερβολική βία, αυτό που προβλημάτισε τον Porcher ήταν ότι «κανένας αστυνομικός δεν ήταν πρόθυμος να παρέμβει και να πει "τέλος"», δήλωσε στο CNN το βράδυ της Παρασκευής.

«Υπάρχει ένα σημείο όπου πρέπει να παρέμβεις και να πεις είτε "σταματήστε" είτε να μπεις φυσικά ανάμεσα στον αστυνομικό που επιτίθεται και στο θύμα. Και αυτό δεν συνέβη», τόνισε ο Porcher.

Σύμφωνα με τις πολιτικές του αστυνομικού τμήματος του Μέμφις, οι αστυνομικοί έχουν καθήκον να παρεμβαίνουν.

ΗΠΑαστυνομική βία