Κόσμος|30.01.2023 20:48

Τουρκία: Συμφωνία 200 εκατομμυρίων με Νότια Κορέα - Αντικαθιστά γερμανικά ανταλλακτικά για τα άρματα Altay

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία ύψους 200 εκατ. δολαρίων με νοτιοκορεατική εταιρεία για ανταλλακτικά αρμάτων Altay. Μια νοτιοκορεατική εταιρεία θα προμηθεύσει το εθνικό τανκ της Τουρκίας με κιβώτια ταχυτήτων που θα χρησιμοποιηθούν στους κινητήρες του.

Η SNT Heavy Industries ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προμηθεύσει την παραγωγό εταιρεία του Altay BMC με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 1.500 ίππων έναντι 200 εκατ. ευρώ (217,9 εκατ. δολάρια) μέχρι το 2030.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η συμφωνία εξαγωγής περιλαμβάνει προμήθεια μέχρι το 2027, αξίας 68,9 εκατ. ευρώ (74,9 εκατ. δολάρια), και έχει δικαίωμα για περαιτέρω προμήθεια στην τιμή των 141 εκατ. δολαρίων μεταξύ 2028-30.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία δήλωσε ότι η συμφωνία υπογράφηκε μετά από 8μηνες δοκιμές, η οποία περιλάβανε τεστ οδήγησης και αντοχής.

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο επίτευγμα μέσω σκληρών δοκιμών, όπως νυχτερινή οδήγηση περίπου 200 χιλιόμετρα την ημέρα, ακόμη και σε δύσβατο έδαφος και περιβάλλον», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι το κιβώτιό της θα μπορούσε να αντικαταστήσει τέλεια τα γερμανικά ανταλλακτικά.

Η BMC είχε υπογράψει προηγουμένως συμφωνία με την Hyundai Doosan Infracore για τους κινητήρες, αλλά πηγές του κλάδου λένε ότι δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

Η κατασκευή του Altay έχει μπλοκάρει εδώ και χρόνια λόγω προβλημάτων εφοδιασμού από τη Γερμανία μετά την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας για την επίθεσή της το 2019 στη βόρεια Συρία.

Η BMC, μια τουρκο-καταριανή σύμπραξη, δήλωσε πέρυσι ότι θα παραδώσει τα δύο πρώτα άρματα το 2023, με σχέδια για μεταγενέστερη παράδοση οκτώ μονάδων το μήνα σε σύνολο 100 μονάδων. Το συμβόλαιο της BMC με την τουρκική κυβέρνηση περιλαμβάνει τελικά 1.000 άρματα μάχης.

Η Άγκυρα στοχεύει να παράγει τους δικούς της κινητήρες, αλλά αναζητά μια προσωρινή επιλογή για προμήθεια αρμάτων μέχρι να κατασκευάσει τα δικά της. Η BMC κέρδισε το διαγωνισμό για την παραγωγή του άρματος το 2018 έναντι 3,5 δισ. ευρώ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Μάιο ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάφλεξη του πρώτου εθνικού κινητήρα 1.500 ίππων, του BATU, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, ενδεχομένως και το Altay.

Η BMC Power ανέπτυξε την 12κύλινδρη, V-τύπου, υδρόψυκτη και turbo πετρελαιοκίνητη μονάδα ισχύος. Ο κινητήρας θα παράγει 1.500 ίππους και 4600 N-m ροπής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΓερμανίατανκειδήσεις τώρα