Κόσμος|01.02.2023 06:15

Πώς οι Τούρκοι εκβιάζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τα F-16, βάζοντας στο κάδρο και την Ελλάδα – Η αποκωδικοποίηση των δηλώσεων Καλίν

Newsroom

Αίσθηση προκάλεσαν την Τρίτη (31/01) οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος διαμήνυσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί κανέναν όρο για να πάρει τα F – 16.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε ιδιαίτερα αδιάλλακτος στην τοποθέτησή του κατά την οποία, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Ζαχαράκη, έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ. Σε πολύ υψηλούς τόνους ο Καλίν ξεκαθάρισε στην αμερικανική κυβέρνηση τα εξής: «Μην μπείτε καν στο κόπο να μας βάλετε ως όρο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να μας δώσετε τα F-16».

Στο κάδρο, μάλιστα, έβαλε και την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι: «Αν το Κογκρέσο βάλει τέτοιον όρο στην Τουρκία και ταυτόχρονα απαντήσει θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, μη μας υπολογίζετε, δεν πρόκειται να το δεχτούμε» λέγοντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, με άλλα λόγια ότι θα στραφεί σε άλλη αγορά – γνωστός τρόπος πίεσης της Άγκυρας, η οποία απειλεί ότι «θα μας χάσετε από το άρμα σας».

Έκκληση στις καλές προθέσεις του Μπάιντεν

Ο Καλίν είπε ότι δεν επιθυμούν να μπει τέλος και στο πρόγραμμα των F-16 κι έκανε έκκληση στις καλές προθέσεις του προέδρου Μπάιντεν από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει υπέρ της Τουρκίας. Ίσως βλέπει το θέμα των μαχητικών να φτάνει σε αδιέξοδο. Η Άγκυρα, πάντως, νιώθει οργισμένη και παραγκωνισμένη από τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και βγάζει έντονη δυσαρέσκεια.

Μετά το «Σουηδία yok», όμως, που είπε πρώτα ο Ταγίπ Ερντογάν, θα έπρεπε να περιμένει ότι η Ουάσιγκτον, και πολύ περισσότερο το Κογκρέσο, δεν θα καλωσόριζε μία τέτοια δήλωση πάλι του Τούρκου προέδρου. Ίσως ασκούνται πιέσεις στην Άγκυρα και σε αυτές οφείλεται και το ξέσπασμα Καλίν την Τρίτη. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑειδήσεις τώραΙμπραχίμ ΚαλίνΝΑΤΟF-16ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν