Κόσμος|01.02.2023 15:49

«Ρωσικός δάκτυλος» πίσω από το κάψιμο του κορανίου; Η απάντηση του Τσαβούσογλου που προκάλεσε αίσθηση

Μαρία Ζαχαράκη

Αίσθηση προκαλεί η απάντηση που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κάποια ‘ρωσική εμπλοκή’ στις ενέργειες καύσης του κορανίου στη Σουηδία.

«Δεν μπορώ να πω τίποτα ξεκάθαρο. Στόχος τους όμως είναι να αποτρέψουν την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει αυτό και εκείνο χωρίς αποδείξεις. Οι υποστηρικτές του PKK/YPG βρίσκονται εκεί. Συνεχίζουν να τους χρηματοδοτούν.... Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση της Σουηδίας είναι να αποτρέψει τέτοιες προκλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Σε άλλη επίσης «πονηρή» ερώτηση «ας πούμε ότι, αν ξέρατε ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί στη Σουηδία ή στη Φινλανδία τις επόμενες εβδομάδες, και ήσασταν ο μόνος που το ήξερε, θα τους δεχόσασταν στο ΝΑΤΟ;», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε γενικόλογα:

«Για οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή, όποια και αν είναι αυτή, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Όσο εφαρμόζουν αυτή την τριμερή συμφωνία, η προσέγγισή μας θα είναι θετική. Ωστόσο, χωρίς υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όποια και αν είναι η κατάσταση, η θέση μας είναι εξαιρετικά άκαμπτη. Όπως είπα εξαρχής, φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Όχι μόνο οι δικές τους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «υπάρχουν 2 απειλές για το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η τρομοκρατία. Δεν έχουμε δει συγκεκριμένα βήματα από τη Σουηδία όμως. Με τη Φινλανδία τα προβλήματα είναι λιγότερα προβλήματα. Η Σουηδία όχι μόνο επιτρέπει αλλά και παρέχει ασφάλεια σε όσους καίνε το κοράνι. Η Φινλανδία έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει προκλήσεις. Δεν είναι δική μου δουλειά να διαχωρίσω τις διαδικασίες ένταξης αυτών των δύο χωρών. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση για διαχωρισμό της διαδικασίας ένταξης. Εάν κριθεί απαραίτητο να διαχωριστούν, η Τουρκία θα δει πιο ευνοϊκά την ένταξη της Φινλανδίας», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοράνιειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΝΑΤΟΣουηδίαΡωσία