Κόσμος|02.02.2023 12:26

Qatar Gate: Πράσινο «φως» από το Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας Ταραμπέλα - Κοτσολίνο

Newsroom

Την άρση της ασυλία των Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο αποφάσισε μετά από ψηφοφορία το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatar Gate.

Η υπόθεση των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο είχε περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής, η οποία είχε δώσει ομόφωνα το πράσινο φως ώστε να τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας των δύο Ευρωβουλευτών.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τις εκθέσεις μου που εξουσιοδοτούν την άρση των ασυλιών των κ.κ. Ταραμπέλα & Κοτσολίνο στο πλαίσιο του QatarGate. Η δικαιοσύνη προχωρεί, αλλά η πολιτική απάντηση βρίσκεται σε αδιέξοδο: απαιτούνται ριζικές & άμεσες μεταρρυθμίσεις απέναντι στη διαφθορά!» ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η εισηγήτρια Μανόν Ομπρί.

Οι εκθέσεις που τους «καίνε»

Όπως αποκάλυψε το Politico έχουν συνταχτεί δύο εκθέσεις «φωτιά» από τις βελγικές Αρχές για τον ρόλο που φέρονται να είχαν στην υπόθεση διαφθοράς οι δύο ευρωβουλευτές.

Στις αναφέρεται λεπτομερώς πως οι δύο τους δωροδοκούνταν από το Μαρόκο και το Κατάρ.

Η πρώτη έκθεση αναφέρεται στον ρόλο που είχε στο Qatar Gate ο Κοτσολίνο. «Στη συνεχιζόμενη έρευνα φαίνεται ότι μετά το 2019 ο Αντρέα Κοτσολίνο είναι ύποπτος ότι συμμετείχε σε συμφωνία με άλλα άτομα για συνεργασία με στόχο την προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει η έκθεση.

Παράλληλα, αναφέρεται πως «οι εισαγγελείς υποπτεύονται πως μέρος της συμφωνίας περιλάμβανε ο Ιταλός ευρωβουλευτής να αποτρέπει την έγκριση κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των κρατών, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά».

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν από την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανόν Όμπρι, η οποία είχε πρόσβαση σε ορισμένα δικαστικά έγγραφα από τις βελγικές αρχές που κοινοποιήθηκαν ως μέρος του αιτήματός τους για άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών.

Η δεύτερη έκθεση αφορά τον Βέλγο, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την έκθεση ο Ταραμπέλα «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά». «Μια μαρτυρία εναντίον του αναφέρει ότι μπορεί να έχει αποζημιωθεί πολλές φορές με συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 120.000 έως 140.000 ευρώ», προσθέτει η έκθεση.

Qatar GateΕυρωκοινοβούλιοειδήσεις τώρα