Κόσμος|02.02.2023 22:00

Καλίν: «Η Αμερική θα χάσει, αν δεν δώσει F-16 στην Άγκυρα»

Μαρία Ζαχαράκη

Οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες θα χάσουν, εάν η Ουάσιγκτον δεν προμηθεύσει την Άγκυρα με μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι «θα υπάρξει τίμημα», εάν οι ΗΠΑ δεν προμηθεύσουν τα F-16, ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν είναι χωρίς επιλογές όσον αφορά την αεράμυνα ή άλλα προϊόντα στρατιωτικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Αναπτύσσουμε τις δικές μας εθνικές ικανότητες. Τα drones μας έχουν πραγματικά δείξει στον κόσμο πόσο ικανά είναι στις χειρότερες στιγμές, για την άμυνά μας. Έτσι απλά θα αναπτύξουμε τις δικές μας εθνικές ικανότητες και οι αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ θα χάσουν σε όλο αυτό», είπε ο Καλίν στο CNN International.

Μιλώντας σχετικά με την πιθανότητα η έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου να εξαρτηθεί από την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν είπε: «Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο θέσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για το πρόγραμμα F-16, μπορούν να περιμένουν για πολύ καιρό. Δεν τα συνδέουν τα δύο».

«Η Τουρκία έχει τη δική της αεροπορική, στρατιωτική δύναμη και θα ήθελε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε στρατιωτική αμυντική βιομηχανία και άλλα συναφή ζητήματα», είπε ο Καλίν, προσθέτοντας: «Αλλά αν επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, είναι επιλογή τους, εμείς δεν θα υποχωρήσουμε».

Σχετικά με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν είπε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει την είσοδο της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία των 30 μελών μόλις εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Ο Καλίν πρόσθεσε: «Το κύριο ζήτημα είναι να ξεριζωθούν όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία που στοχεύουν στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας που προέρχονται από τη Σουηδία, κυρίως το PKK και τις διάφορες οργανώσεις του μετώπου και άλλες συναφείς ομάδες».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το κάψιμο του Κορανίου μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη και την άδεια της πράξης «κάτω από την ομπρέλα της ελευθερίας της έκφρασης», ως «εντελώς απαράδεκτη». «Ήταν εντελώς αντίθετο, πιστεύω, στα συμφέροντα της Σουηδίας», είπε.

Ο Καλίν καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος δεκάδων Παλαιστινίων. Και μετά, σε αυτόν τον κύκλο βίας, πολλοί Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε μια συναγωγή, πρέπει να βγούμε από αυτόν τον κύκλο βίας. Αυτό είναι πραγματικά τρομερό. Αυτό δεν είναι καλό για την ειρήνη ή τη σταθερότητα για τίποτα», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F16ΆγκυραΙμπραχίμ Καλίνειδήσεις τώραΤουρκία