Κόσμος|03.02.2023 09:57

Μιλιέτ: Μιλά για τρεις «νίκες» της Τουρκίας επί της Ελλάδα που δεν έγιναν αντιληπτές

Μαρία Ζαχαράκη

Τη συμφωνία ΙταλίαςΛιβύης, την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα πριν την Αθήνα και την άρνηση του Ισραήλ να συμμετάσχει σε άσκηση της Ελλάδας κατατάσσει σε «νίκες της Τουρκίας» η εφημερίδα «Μιλιέτ» και ο προβεβλημένος αρθρογράφος της Οζάι Σεντίρ, ο οποίος καταλήγει ως εξής:

«Όταν εξαφανιστούν άτομα όπως ο Δένδιας, που ακολουθούν μια πολιτική εχθρότητας προς την Τουρκία για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, η ειρήνη θα είναι πολύ πιο εύκολη».

Οι τρεις τουρκικές «νίκες» κατά τον αρθρογράφο

Στο άρθρο αναλύονται οι 3 «νίκες» της Τουρκίας επί της Ελλάδας ως εξής:

Την περασμένη εβδομάδα, υπογράφηκαν δύο συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης, με ενεργειακή συμφωνία αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Αυτή η είδηση, στην οποία ουσιαστικά δεν αναφέρθηκε το όνομα της Τουρκίας, ήταν στην πραγματικότητα μια νίκη για την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη δεν έχει την εξουσία να υπογράψει καμία διεθνή συμφωνία ή μνημόνιο κατανόησης.

Η Ιταλία ήρθε και υπέγραψε πολυάριθμες συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα αντιδράσουν και στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Για να δούμε αν η Αθήνα μπορεί τώρα να παραπονεθεί για την Ιταλία.

Ήθελαν να συμπεριλάβουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου που θα γίνει την ίδια μέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη το σκέλος του ταξιδιού της Τουρκίας, δεν αποδέχτηκε αυτή την προσφορά.

Η τρίτη εξέλιξη, που μπορούμε να ονομάσουμε νίκη, ήταν ότι το σχέδιο ‘Ισραήλ’, το οποίο είχε καταστρώσει η Ελλάδα για να κάνει επίδειξη δύναμης κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ανατράπηκε από το Ισραήλ. Η Αθήνα καλεί επίμονα το Ισραήλ στην άσκηση «Ηνίοχος 2023», η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 24 Απριλίου και 5 Μαΐου και θα συμμετάσχουν αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη. Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εξομάλυνσης με την Τουρκία, έχει προτιμήσει μέχρι στιγμής να αγνοήσει αυτήν την επίμονη πρόσκληση.

ΤουρκίαΝίκος Δένδιαςειδήσεις τώραΛιβύη