Κόσμος|01.03.2019 20:13

Θρίλερ με τους S-400 της Τουρκίας

Newsroom

Την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποχώρηση της τουρκικής λίρας και του χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη, επέφερε το άκουσμα της είδησης του πρακτορείου Bloomberg ότι η Τουρκία απάντησε οριστικά στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την αγορά του αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε ότι η γειτονική χώρα θα αγοράσει Patriot από τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN TV, Μαρίας Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε τοπικό κανάλι, ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ να αγοράσει τους Patriot. Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι -ναι μεν δεν ακυρώνουμε το αντιπυραυλικό σύστημα της Ρωσίας- τους S-400, αλλά την ίδια ώρα συζητάμε και με τους Αμερικανούς για να αγοράσουμε τους Patriots. «Έχουμε ανάγκη και πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας», αναφέρει ο ίδιος. 

«Λάβαμε θετική απάντηση από τους Αμερικανούς στην τελευταία επιστολή που στείλαμε πριν από περίπου 2 χρόνια για το θέμα των Patriot και οι συνομιλίες ξεκίνησαν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι στο Εσκίσεχίρ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της ανάγκης για αγορά και άλλου αντι-πυραυλικού συστήματος, καθώς «γύρω μας υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και απειλές και πρέπει να προστατεύσουμε τον εναέριο χώρο μας», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τουρκική επιτροπή ήδη έχει μεταβεί στις ΗΠΑ και διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς. Σημείωσε ωστόσο ότι η Τουρκία έχει να εξετάσει σημαντικά ζητήματα από την τελευταία πρόταση, που κατέθεσαν οι Αμερικανοί, όπως την τιμή, το χρόνο παράδοσης και το θέμα της συμπαραγωγής.

Για το θέμα της παράδοσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι ΗΠΑ τους έχουν προτείνει να τους παραδώσουν νωρίτερα μία συστοιχία και «αυτό θα ήταν πολύ καλό», υποστήριξε.

Ωστόσο, για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών υπάρχουν κι άλλα ζητήματα για τα οποία η Ουάσιγκτον θα πρέπει να τους διαβεβαιώσει πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως π.χ. να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, καθώς μέχρι στιγμής ακόμη και για πιο απλά όπλα η Αμερική τους έχει δυσκολέψει. «Αν συμφωνήσουμε και είναι προς το συμφέρον μας, θα τους αγοράσουμε. Αν δεν συμφωνήσουμε -όπως πάντα- υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουS-400ΤουρκίαPatriot