Κόσμος|13.02.2023 14:16

Τουρκία: Έλληνες διασώστες αναζητούν ζωή στα ερείπια 175 ώρες μετά τον σεισμό - Εθελοντής από τη Θεσσαλονίκη μιλά για όσα βιώνει

Newsroom

Μάχη με τον χρόνο εξακολουθούν να δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα και τη γειτονική Συρία πριν μία εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει η κρίσιμη περίοδος των 72 ωρών από το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι διασώστες εξακολουθούν να «σαρώνουν» τα χαλάσματα προκειμένου να εντοπίσουν επιζήσαντες.

Στα συντρίμμια βρίσκονται ακόμα και ελληνικά συνεργεία που αποτελείται από εθελοντές διασώστες. Μέλος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών μίλησε στο Open και τη Μαρία Ζαχαράκη για τη δράση της ομάδας και την κινητοποίηση στις πληγείσες περιοχές.

Ο Δημήτρης Αλεξάκης δήλωσε ότι η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη κλήθηκε στο Καχραμάνμαρας όπου αναφέρθηκε ότι ακούστηκε κλάμα μωρού από τα ερείπια. Έτσι ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες και στάλθηκαν σκυλιά στο σημείο τα οποία έδωσαν σημάδι για την ύπαρξη ζωής.

Μάλιστα ο Έλληνας διασώστης ανέφερε ότι η ομάδα δέχεται συνεχώς κλήσεις για να φτάσει σε σημεία όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν επιζήσαντες.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ελπίδες παραμένουν ακόμα και σήμερα, οκτώ ημέρες μετά τον σεισμό, καθώς υπάρχουν ακόμα σημάδια ζωής».

Απειλές για τη ζωή των σεισμοπαθών

Την ίδια ώρα, εκτοπισμένοι παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι οι οποία είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι πολίτες μιλώντας στο Open εξήγησαν ότι αναγκάζονται να φύγουν από τις πόλεις και τα χωριά τους και κινούνται προς την Άγκυρα ή την Αττάλεια προκειμένου να συναντήσουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Μάλιστα στην περιοχή είναι δύσκολες και οι καιρικές συνθήκες, καθώς πολλές φορές η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα οι αβοήθητοι Τούρκοι να αναγκάζονται να ανάβουν φωτιές προκειμένου να ζεσταθούν, ενώ βρίσκουν κουβέρτες και ρούχα από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκλονιστικές ιστορίες μέσα από τα χαλάσματα

178 ώρες μετά τον σεισμό, ένα 6χρονο κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στην επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας. Λίγο νωρίτερα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντάκια (Αντιόχεια), 176 ώρες μετά τον σεισμό. Στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν την Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες όχι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς των αρχών της Τουρκίας, των αρχών της Συρίας και οργανώσεων αρωγής σε τομείς της συριακής επικράτειας ελεγχόμενους από αντάρτες και τζιχαντιστές.

Κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές

Στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και όπου ορισμένοι πολίτες δήλωσαν ότι οι ομάδες έκτακτης ανάγκης χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν, πολλοί κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές κάτω από πάγκους της αγοράς, χωρίς να έχουν πού αλλού να πάνε.

Σε ομιλία του την περασμένη Τετάρτη σε μια πόλη με σκηνές στο Καχραμανμάρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα παράσχει άμεση βοήθεια στους εκτοπισμένους. Εκείνοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή οι οποίοι δεν γνώριζαν αν ήταν ασφαλές να επιστρέψουν, θα στεγάζονταν σε ξενοδοχεία, είπε. «Δεν μπορούμε ποτέ να αφήσουμε τους πολίτες μας να μείνουν στο δρόμο», είπε.

Ο αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς με σκηνές. Τη νύχτα, η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 9 βαθμούς Κελσίου.

Εκατομμύρια άστεγοι στη Συρία

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Συρία. «Μέχρι και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία μπορεί να έχουν μείνει άστεγοι από το σεισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Συρία, Sivanka Dhanapala, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός και έρχεται σε έναν πληθυσμό που ήδη υποφέρει από μαζικό εκτοπισμό».

Στη συνοικία Τσουκουρόβα της τουρκικής πόλης Άδανα, εθελοντές μοίρασαν ζεστή σούπα σε χώρο που προηγουμένως ήταν υπαίθρια αγορά. Οι επιζώντες συγκεντρώθηκαν γύρω από μια μονάδα φόρτισης τηλεφώνων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασεισμόςδιασώστεςσεισμός ΤουρκίαΤουρκίαΣυρία