Κροατία: Δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της λογοκρισίας
NewsroomΕκατοντάδες Κροάτες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ για να διαμαρτυρηθούν κατά του ολοένα κι αυξανόμενου αριθμού δικαστικών διώξεων σε βάρος τους, γεγονός που ισοδυναμεί, όπως καταγγέλλουν, με απόπειρα λογοκρισίας τους.
Η κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Ένωσης Δημοσιογράφων της Κροατίας (HND) στόχευε στο να καταγγείλει τις πολυάριθμες δικαστικές διώξεις κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά επίσης τις πολιτικές πιέσεις και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων.
«Εσείς επιτίθεστε στα ΜΜΕ, όμως εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη δημοσιογραφία!» έγραφε ένα τεράστιο πανό.
«Αρκετά με τις διώξεις… Αυτό διαρκεί εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Χρβόζε Ζόβκο, κατηγορώντας τη συντηρητική κυβέρνηση ότι «καταστρέφει τη δημοσιογραφία».
«Ζούμε σε μια χώρα όπου μπορεί να μας καταδικάσουν επειδή δημοσιεύσαμε μια αληθινή πληροφορία» σημείωσε ο συνδικαλιστής ενώπιον των διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους του Ζάγκρεμπ με σφυρίγματα και τυμπανοκρουσίες.
Σύμφωνα με τη HND, περισσότερες από 1.100 δικαστικές υποθέσεις «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε βάρος δημοσιογράφων ή μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Οι προσφυγές κατατίθενται συχνότερα από πολιτικούς αξιωματούχους ή δημόσια πρόσωπα, υπό το πρόσχημα της «παραβίασης του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής» ή «επίθεσης κατά της αξιοπρέπειας».
- Το τελευταίο χειροκρότημα στη σπουδαία Μαρινέλλα: Συγκίνηση και δάκρυα στο λαϊκό προσκύνημα - Στις 14:00 η κηδεία
- Εφιάλτης με εξωσωματικές στα Κατεχόμενα: Κλινικές έδιναν λάθος σπέρμα - Η ιστορία της Λόρα και της Μπεθ
- Φράουλες και σοκολάτα - Τέσσερα σπιτικά γλυκά για το πασχαλινό και ανοιξιάτικο τραπέζι
- Πέταξαν στον Μαζωνάκη πανέρι με λουλούδια και τον πέτυχε εκεί που δεν έπρεπε