Κόσμος|14.02.2023 10:16

New York Times: O άνθρωπος πίσω από τα κατασκοπευτικά μπαλόνια της Κίνας - Ποιος είναι ο καθηγητής Γου

Newsroom

«Η Κίνα διαθέτει ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών με αερόπλοια» υποστήριξε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα διαψεύδοντας πως οι πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής αφορούν εξωγήινη δραστηριότητα.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή μετά την κατάρριψη του κατασκοπευτικού -όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο- μπαλονιού της Κίνας, που βρέθηκε στον εναέριο χώρο της και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο «άνθρωπος -κλειδί» πίσω από τα μπαλόνια

Πίσω από τα μπαλόνια, σύμφωνα με τους New York Times,  βρίσκεται ένα πρόσωπο, ο καθηγητής Γου Ζε ο οποίος θεωρείται η απόλυτη αυθεντία στα μπαλόνια παρακολούθησης.

Ο Κινέζος καθηγητής επί 20 και πλέον χρόνια πειραματίζεται και ερευνά τα πτητικά μέσα, όπως τα μπαλόνια μεγάλων υψομέτρων.Ο ίδιος είναι ιδρυτής ή μέτοχος σε τρεις από τις έξι Κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε τιμωρία από την αμερικανική κυβέρνηση για τα μπαλόνια κατασκοπείας.

Ο καθηγητής Γου είναι 66 ετών και σε όλη του την καριέρα έως και σήμερα έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ υλικών.'

Ο Γου Ζε έχει τιμηθεί επανειλημμένως με διάφορα βραβεία για την προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία ενώ υπήρξε και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για λογαριασμό του Κινεζικού Στρατού. 

Το 2019, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του, κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων και έκανε το γύρο του κόσμου, διασχίζοντας και τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Γου Ζε είχε δηλώσει τότε, πανευτυχής, ότι μπαλόνια σαν το πρωτότυπο «Cloud Chaser» (σσ: Κυνηγός Νεφών) αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ώστε να γενικευτεί η χρήση μπαλονιών. Για σκοπούς πρόληψης και καταγραφής φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -αλλά και παρακολούθηση γενικώς. 

Οι New York Times αναφέρουν στο δημοσίευμά τους ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τον καθηγητή Γου Ζε και παρακολουθούν τη δραστηριότητά του, θεωρώντας τον ως τον άνθρωπο-κλειδί για ολόκληρο το πρόγραμμα παρακολουθήσεων μέσω μπαλονιών για λογαριασμό του κινεζικού καθεστώτος. Κάτι που διεψεύδεται από το Πεκίνο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μπαλόνιαΗΠΑNew York Timesειδήσεις τώραΚίνα