Κόσμος|17.02.2023 13:28

Μήπως τελικά οι ΗΠΑ κατέρριψαν με πύραυλο 400.000 δολαρίων ένα μπαλόνι των... 12; Τι υποστηρίζει ερασιτεχνική λέσχη

Newsroom

Ένα από τα ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) που καταρρίφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με πύραυλο αξίας 400.000 δολαρίων μπορεί να ήταν... απλώς ένα μπαλόνι των 12 δολαρίων που ανήκε σε μια λέσχη ενθουσιωδών του Ιλινόις, σύμφωνα με έκθεση.

Η λέσχη Bottlecap Balloon Brigade του Βόρειου Ιλινόις δήλωσε την Πέμπτη στην Aviation Week ότι φοβάται πως ένα από τα αερόστατα που παρακολουθούσε επιμελώς και χάθηκαν πρόσφατα, θεωρήθηκε λανθασμένα ως το μυστηριώδες αντικείμενο που καταρρίφθηκε από τον στρατό πάνω από τον Καναδά το Σάββατο.

Το Pico Balloon -ένα αντικείμενο με ασημένια επίστρωση και κυλινδρικό σχήμα- ανέφερε ως τελευταία θέση του τα 38.910 πόδια στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Αλάσκας την Παρασκευή.

Μέχρι το Σάββατο, με βάση την προβλεπόμενη πορεία του μπαλονιού, θα βρισκόταν πάνω από το κεντρικό τμήμα της επικράτειας Γιούκον, περίπου την ίδια ώρα που ένα στρατιωτικό Lockheed Martin F-22 κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο παρόμοιας περιγραφής και ύψους στην ίδια περιοχή του Καναδά.

Η NIBBB -μια ομάδα ενθουσιωδών που ασχολείται με τη δημιουργία, την απελευθέρωση και τον εντοπισμό αυτοσχέδιων μπαλονιών- δήλωσε ότι η συσκευή της K9YO «αγνοείται» το Σάββατο.

Το μπαλόνι K9YO είχε κάνει τον γύρο του κόσμου έξι φορές σε διάστημα 123 ημερών, προτού η συσκευή εντοπισμού του... σκοτεινιάσει την Παρασκευή. Τέτοια αερόστατα συνήθως αιωρούνται μέχρι να πέσουν από κακές καιρικές συνθήκες ή να υποστούν ζημιές.

Το μπαλόνι της NIBBB ήταν εξοπλισμένο με έναν μικρό πομπό GPS και μια κεραία, επιτρέποντας στην ομάδα να το παρακολουθεί με ραδιοερασιτεχνικό ασύρματο.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε πυραύλους Sidewinder στις στοχευμένες επιθέσεις της εναντίον του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που κατέπεσε νωρίτερα αυτό τον μήνα και των μυστηριωδών UFO που κατέπεσαν την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Fortune. Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια.

Τα μπαλόνια Pico, ωστόσο, συνήθως «πιάνουν» μεταξύ 12 και 180 δολαρίων το καθένα ανάλογα με τον τύπο, ανέφερε το Aviation Week.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν εναέρια αντικείμενα πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή και τη λίμνη Χιούρον την Κυριακή, εκτός από την κατάρριψη του Σαββάτου.

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) δήλωσε στο Fox News ότι το FBI επικοινώνησε με την NIBBB και «αναμένει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό εντοπισμό των αντικειμένων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μπαλόνιαΗΠΑΠολεμική Αεροπορίακατάρριψηειδήσεις τώραπύραυλος