Κόσμος|18.02.2023 22:56

Τζίμι Κάρτερ: Δύσκολες ώρες για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ - Θέλει να περάσει τον υπόλοιπο χρόνο του με την οικογένεια του

Newsroom

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ φαίνεται πως έχει καταβληθεί από τις ασθένειες και για τον λόγο αυτό «αποφάσισε να περάσει τον υπόλοιπο χρόνο του στο σπίτι του με την οικογένειά του» με νοσηλευτική φροντίδα, όπως έκανε γνωστό η οικογένεια του 98χρονου πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το Κέντρο Κάρτερ, ανέφερε ότι η οικογένεια του πρώην προέδρου «ζητεί την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είναι ευγνώμων για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι θαυμαστές του».

«Μετά από μια σειρά σύντομων νοσηλειών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ αποφάσισε σήμερα να περάσει τον υπόλοιπο χρόνο του στο σπίτι με την οικογένειά του και να λάβει εκεί νοσηλευτική φροντίδα αντί για πρόσθετη ιατρική παρέμβαση. Έχει την πλήρη υποστήριξη της οικογένειάς του και της ιατρικής του ομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Τζίμι Κάρτερ

Ο Δημοκρατικός  Κάρτερ, υπήρξε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1977 έως το 1981. Τον διαδέχθηκε ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο Κάρτερ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ζωή πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ κράτησε χαμηλό δημόσιο προφίλ τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά συνέχισε να μιλάει για τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Ο Κάρτερ νίκησε τον καρκίνο του εγκεφάλου το 2015, αλλά αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα υγείας το 2019, και κατά συνέπεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει την πίεση στον εγκέφαλό του. Τα προβλήματα υγείας του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την επί δεκαετίες παράδοση της διδασκαλίας του κατηχητικού σχολείου στην εκκλησία των Βαπτιστών Maranatha στη γενέτειρά του, το Plains της Τζόρτζια.

Αγρότης φυστικιών και υπολοχαγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Δημοκρατικός Κάρτερ, υπηρέτησε για μία θητεία ως κυβερνήτης της Τζόρτζια και ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1977 έως το 1981.

Ο πρώην πρόεδρος χαίρει ευρείας εκτίμησης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεσολάβηση του για τη σύναψη της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ το 1978 με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν παραμένει κεντρικό στοιχείο της κληρονομιάς του.

Στα χρόνια μετά την προεδρία του, ο Κάρτερ ίδρυσε το Κέντρο Κάρτερ μαζί με τη σύζυγό του, Ρόζαλιν, με την ελπίδα να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη και την υγεία. Το κέντρο εργάστηκε για την προώθηση της δημοκρατίας με την παρακολούθηση των εκλογών στο εξωτερικό και τη μείωση των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες όλα αυτά τα χρόνια.

Έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2002 για τις προσπάθειές του να προωθήσει την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Τζίμι Κάρτερειδήσεις τώραπρόεδροςΗΠΑ