Κόσμος|19.02.2023 22:00

Καρότο ή μαστίγιο; Τι περιμένει η Άγκυρα από τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν - Σε στάση αναμονής η Αθήνα

Newsroom

Υπό τη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την Ελλάδα, που έδωσαν τον τόνο για τη διαμόρφωση μίας νέας ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του. Καθώς η Ουάσιγκτον έχει σταθεί τελευταία στο πλευρό της Ελλάδας, η Άγκυρα ελπίζει πως η αλλαγή της επιθετικής τουρκικής στάσης της προς την Αθήνα μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Mαρία Ζαχαράκη, θα φανεί βέβαια και κατά πόσο ο Μπλίνκεν αύριο «θα κρατάει καρότο ή μαστίγιο στην Άγκυρα» αλλά και το αν θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιας και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται στο προεδρικό Μέγαρο, δηλαδή μια πόρτα μακριά από το γραφείο του.

Τι έχει στις βαλίτσες του ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στην Άγκυρα για το θέμα της ένταξης στης Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν συγκαταλέγεται και η πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Πάντως, σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την Αντιόχεια συνοδευόμενος από τον Τσαβούσογλου. Εκεί συναντήθηκε με σεισμόπληκτους σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως απάντηση στα τουρκικά παράπονα για υποβάθμιση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Άγκυρα ειδικά στον στρατιωτικό τομέα καθώς κρατά για πολύ καιρό επιθετική στάση προς την Ελλάδα.

Η επίσκεψη όπως λέμε είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας αλλά παράλληλα μια ευκαιρία και για τις ΗΠΑ και για την Τουρκία για αποκατάσταση των σχέσεων μέσω της διπλωματίας των σεισμών.

Τι περιμένει η Αθήνα

Στάση αναμονής κρατάει η Αθήνα, όπως αναφέρει η Αλεξία Τασούλη στο OPEN, η οποία περιμένει να ακούσει τις δηλώσεις Μπλίνκεν- Τσαβούσογλου αύριο στην Άγκυρα, καθώς αυτές θα διαμορφώσουν ως ένα σημείο το κλίμα των συνομιλιών που θα επικρατήσει στη συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον Νίκο Δένδια.

Δηλαδή η Αθήνα περιμένει να δει αν ο Μπλίνκεν θα επαναλάβει τις γενικόλογες δηλώσεις που έχουν γίνει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη λογική «βρείτε τα» ή θα καλέσει δημόσια την Ελλάδα και την Τουρκία σε διάλογο μετά το θετικό μομέντουμ που υπήρξε με την αποστολή Ελληνική βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές. Επίσης, ένα ερώτημα είναι αν θα θέσει το θέμα των F16 ο τούρκος υπουργός. Ένα θέμα βέβαια που έχει πάει σε δεύτερη μοίρα καθώς αυτό που «καίει» την Άγκυρα μετά τον Εγκέλαδο είναι η οικονομική βοήθεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραΑντονι Μπλίνκεν