Κόσμος|20.02.2023 18:46

Οργισμένη αντίδραση της Μόσχας για την επίσκεψη Μπάιντεν: «Ορκίστηκε πίστη στους νεοναζί»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο ήρθε δια στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «υποσχέθηκε πολλά όπλα και ορκίστηκε πίστη στο νεοναζιστικό καθεστώς μέχρι τον τάφο». Όπως υποστηρίζει, «υπήρξαν αμοιβαίες επικλήσεις για τη νίκη που θα ερχόταν με νέα όπλα και ένα θαρραλέο λαό».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Δύση πραγματικά παραδίδει όπλα και χρήματα στο Κίεβο αρκετά τακτικά, επιτρέποντας στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των χωρών του ΝΑΤΟ να κερδίσει χρήματα».

Τέλος, υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας πριν επισκεφθεί την Ουκρανία χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Το παρασκήνιο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν και το «δώρο» στην εμπόλεμη Ουκρανία

Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία,  ενώ σε λίγες ημέρες κλείνει ένα έτος από την ρωσική εισβολή στη χώρα. Από το 2008, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που ταξιδεύει στο Κίεβο και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία ενώ στο παλάτι Μαριίνσκι βρισκόταν και η σύζυγός του, Ολένα Ζελένσκα και μέλη της κυβέρνησης.

Η αιφνίδια και όλο συμβολισμούς επίσκεψη έγινε καθώς ο Μπάιντεν είχε σχεδιάσει να επισκεφτεί τη γειτονική Πολωνία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντούντα, όπως είχε ανακοινωθεί.

«Το ήξερα ότι θα επιστρέψω»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά την διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο και διαβεβαίωσε ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην ρωσική εισβολή. 

Μάλιστα, θυμήθηκε τι είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο. Μια νύχτα τον είχε καλέσει ο πρόεδρος Ζελένσκι και του είχε ανακοινώσει την έναρξη του πολέμου και του είχε ζητήσει να μαζέψει όλους τους ηγέτες του κόσμου έτσι ώστε να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία. Σε αυτό το κάλεσμα και ανταποκρίθηκε. Επίσης, τόνισε πως είναι βέβαιος πως η Ουκρανία θα επικρατήσει στον πόλεμο έναντι κάθε προσδοκίας, όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα, ενώ καταδίκασε την «βάρβαρη εισβολή» της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε κατά την διάρκεια ομιλίας, το θάρρος της Ουκρανίας στον πόλεμο και σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί έξι φορές το Κίεβο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το ήξερα ότι θα επιστρέψω», είπε.

Ο Ζελένκι μίλησε για έναν εποικοδομητικό και καρποφόρο διάλογο που είχε με τον κ. Μπάιντεν.

«Θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής παρακολούθησης», δήλωσε στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, θα ανακοινωθεί αύριο.  Σημειώνεται πως το Κίεβο περιμένει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που δεν έχει λάβει ακόμη από τη Δύση.

Ζελένσκι: «Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο» 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης».

«Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

 

«Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούσαν την ώρα που Ζελένσκι και Μπάιντεν βρίσκονταν στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ, σε πλατεία του ιστορικού κέντρου του Κιέβου όπου εκτίθενται καμένα ρωσικά τανκς.

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν συμπίπτει με την ημέρα μνήμης στην Ουκρανία των περισσότερων από 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΑντονι ΜπλίνκενΜόσχαΝτμίτρι Μεντβέντεφ