Κόσμος|20.02.2023 21:27

Μπλίνκεν σε τουρκικό μέσο: Αν επιλυθούν οι θαλάσσιες διαφορές με την Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV της Τουρκίας συνέδεσε την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ενεργειακά οφέλη για την Τουρκία, ενώ δήλωσε ότι «ανυπομονεί» για τις επαφές του στην Ελλάδα.

«Πολύ ικανοποιητικό να βλέπουμε Έλληνες, Αρμένιους και Ισραηλινούς να εργάζονται με τους Τούρκους»

«Δε νομίζω ότι υπάρχει ανισορροπία, φυσικά οι τουρκικές αρχές αυτό θεωρούν, αλλά για εμάς και οι δύο χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ σημαντικοί εταίροι, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Έχουμε πολύ ψηλά αυτή τη σχέση μας, την εταιρική μας σχέση και με τις δύο αυτές χώρες. Φυσικά, ήταν πολύ ευχάριστο και πολύ ικανοποιητικό να βλέπουμε τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ισραηλινούς να εργάζονται πλάι- πλάι με τους Τούρκους για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς. Και αν υπάρχει ένα θετικό πράγμα που βγήκε από αυτή την τρομερή καταστροφή, είναι η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ αυτών των χωρών. Φυσικά, βλέπουμε ότι η Τουρκία κάνει συγκεκριμένα βήματα, σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τους υποστηρίζουμε και ανυπομονώ για τις συναντήσεις μας στην Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ στο NTV. 

Πιστεύετε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει πιο κοντά με την Τουρκία;

«Φυσικά και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες, τόσο για να μειώσουν τις εντάσεις όσο και για να βρουν μια θετική πορεία προς τα εμπρός. Βέβαια, αυτές οι μακροχρόνιες διαφορές είναι σημαντικές. Εάν ζητήματα, όπως οι θαλάσσιες διαφορές, μπορούν να επιλυθούν, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, ειδικά για την Τουρκία. Διότι η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών ροών στην περιοχή. Θα βρίσκεται στο κέντρο των ενεργειακών ροών στη Μεσόγειο και επίσης στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο. Το να βρίσκεται στο κέντρο της ενεργειακής ροής από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Τουρκία. Τόσο για τον τουρκικό λαό, όσο και για τις τουρκικές εταιρείες και φυσικά για την Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες για την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών», τόνισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςΑντονι ΜπλίνκενΗΠΑ