Κόσμος|20.02.2023 21:42

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό

Newsroom

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το “3+1” με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε όσο βρίσκεται σε εξέλιξη, στη χώρα μας, η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μετά την Τουρκία.

Το πρωί της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Κατά τη συνάντηση αναμένεται οι δύο υπουργοί εξωτερικών να κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Για την άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονομου, σημείωσε ότι, «η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ανάλογα με τις σχέσεις τους με άλλες χώρες. Σταθμίζουμε φυσικά τι γίνεται στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει με την πολιτική της να είναι μια χώρα απολύτως ασφαλής. Οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολλά κεφάλαια μπροστά από αυτά που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Τουρκία, αν και όποτε τα κατοχυρώσει».

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο το πρωί της Δευτέρας, ο αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι, «φυσικά και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες, τόσο για να μειώσουν τις εντάσεις όσο και για να βρουν μια θετική πορεία προς τα εμπρός. Βέβαια, αυτές οι μακροχρόνιες διαφορές είναι σημαντικές. Εάν ζητήματα, όπως οι θαλάσσιες διαφορές, μπορούν να επιλυθούν, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, ειδικά για την Τουρκία. Διότι η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών ροών στην περιοχή. Θα βρίσκεται στο κέντρο των ενεργειακών ροών στη Μεσόγειο και επίσης στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο. Το να βρίσκεται στο κέντρο της ενεργειακής ροής από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Τουρκία. Τόσο για τον τουρκικό λαό, όσο και για τις τουρκικές εταιρείες και φυσικά για την Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες για την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών», τόνισε.

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσίπρα

Στο πρόγραμμα του Άντονι Μπλίνκεν για αύριο, Τρίτη (21/02) είναι και η συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡωσίαειδήσεις τώραενέργειαΑντονι ΜπλίνκενΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΗΠΑ