Κόσμος|21.02.2023 15:59

Μπλίνκεν: Ανεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Newsroom

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New START είναι ανεύθυνη και οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για να δουν τι κάνει στην πραγματικότητα η Μόσχα, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών, απειλώντας με την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών, αν τις ξεκινήσουν οι ΗΠΑ.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της είναι πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη», τόνισε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. «Θα παρακολουθούμε προσεκτικά για να δούμε τι κάνει στην πραγματικότητα η Ρωσία. Φυσικά θα βεβαιωθούμε ότι σε κάθε περίπτωση, έχουν την κατάλληλη στάση για την ασφάλεια της χώρας μας και των συμμάχων μας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφησε ανοιχτή την πόρτα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή.

«Παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε για περιορισμούς στρατηγικών όπλων ανά πάσα στιγμή με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, στον κόσμο ή στις σχέσεις μας», ανέφερε.

Ο κόσμος αναμένει από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να ενεργήσουν υπεύθυνα, συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πούτιν: Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι δεν συνεργάζονται με την Ρωσία, είπε: «Στο πλαίσιο αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα».

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς, η New Start, ήταν η μόνη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία που βρισκόταν σε ισχύ και δεν είχε διακοπεί από κάποια πλευρά μέχρι και σήμερα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα προβεί σε νέες πυρηνικές δοκιμές εάν το πράξουν και οι ΗΠΑ και κάλεσε το υπουργείο Άμυνας και τα αρμόδια στελέχη της πυρηνικής υπηρεσίας της Ρωσίας να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Επίθεση Πούτιν στη Δύση: Θα χρησιμοποιήσουν ακόμη και το διάβολο για να μας πολεμήσουν

Απολογισμό για τον έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία έκανε μέσω του διαγγέλματός του ο Ρώσος πρόεδρος στρέφοντας τα πυρά του στη Δύση και το ΝΑΤΟ, οι οποίοι όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του μίλησαν δημοσίως για την προμήθεια πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία πριν από τη ρωσική εισβολή.

«Η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει. «Αντί να καταρρεύσει η ρωσική οικονομία, έχει αναδιαρθρωθεί και η Ρωσία εξακολουθεί να συνεργάζεται με πολλές περιοχές του κόσμου», τόνισε. 

Η Ρωσία ήθελε να επιλυθεί η διένεξη στην Ουκρανία ειρηνικά, αλλά οι δυτικές χώρες είχαν προετοιμάσει ένα «διαφορετικό σενάριο» πίσω από την πλάτη της, είπε στη συνέχεια.  

Κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» με τους ανθρώπους. Ανέφερε ως παραδείγματα τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Συρία κάνοντας λόγο για «αιώνες αποικιοκρατίας και δικτατορίας».

Είπε ότι η Δύση εξαπάτησε τον ίδιο της το λαό με «εντελώς ασύστολα ψέματα» για το τι συνέβαινε στο Ντονμπάς.

Ακόμη, είπε πως  η Δύση θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε: τρομοκράτες, ναζί, «ακόμη και τον ίδιο τον διάβολο», προκειμένου να πολεμήσει τη Ρωσία.

Ο ίδιος είπε πως στη Ρωσία είναι ανοιχτοί σε διάλογο με τη Δύση και σε ένα ισότιμο σύστημα ασφάλειας, αλλά «λαμβάνουμε ανέντιμες απαντήσεις» και συγκεκριμένες ενέργειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη. Τόνισε πως «ολόκληρος ο πλανήτης είναι διάστικτος» με τις αμερικανικές βάσεις.

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος ότι τον Φεβρουάριο του 2022 «όλοι ήταν προετοιμασμένοι για εχθροπραξίες του Κιέβου στο Ντονμπάς». «Όλα αυτά ήταν εντελώς αντίθετα με τα έγγραφα που είδαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα ήθελα να επαναλάβω πως αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε», είπε.

Είπε ότι ο στόχος της Δύσης είναι να έχει απεριόριστη δύναμη και ότι η Σεβαστούπολη ήταν προφανώς ο επόμενος στόχος μετά το Ντονμπάς.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί δήλωση του -η οποία δεν τεκμηριώνεται πως στη Δύση «ακόμη και η παιδοφιλία ανακοινώνεται ως κάτι το φυσιολογικό».

Ο Πούτιν αναφέρεται και στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Λέει ότι «αυτό είναι εντάξει. Είναι ενήλικες. Έχουν το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους. Είμαστε πάντα πολύ ανεκτικοί σε αυτό το θέμα στη Ρωσία. «Αλλά», επισημαίνει, «η Αγία Γραφή λέει ότι ο γάμος γίνεται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο ουκρανικός λαός είχε γίνει «όμηρος των δυτικών αφεντικών του», οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα, όπως λέει με πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους.

«Το καθεστώς δεν εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων», τονίζει στο διάγγελμα. 

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους Ρώσους μάχονται στα μέτωπα καθώς και τους ανθρώπους στις υπό κατοχή περιοχές (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) που με αμφισβητούμενα δημοψηφίσματα αποφάσισαν να ενταχθούν στη Ρωσία.

«Κάνατε την επιλογή σας παρά τις απειλές των ναζί. Δίπλα σας γίνονταν στρατιωτικές ενέργειες και εσείς κάνατε την επιλογή να είστε μαζί με τη Ρωσία. Να είστε μαζί με τη μητέρα πατρίδα σας», είπε χαρακτηριστικά. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαπυρηνικάΑντονι Μπλίνκενειδήσεις τώραΗΠΑ