Ιρανογερμανός καταδικάστηκε σε θάνατο: Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
NewsroomΙρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιρανογερμανό Τζαμσίντ Σαρμάντ σε θάνατο με την κατηγορία της «διαφθοράς επί της γης», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ιρανικών δικαστικών αρχών Mizan.
Ο Σαρμάντ, που έχει επίσης άδεια παραμονής στις ΗΠΑ, κατηγορείται από το Ιράν ότι ηγείται φιλομοναρχικής οργάνωσης που θεωρείται υπεύθυνη για φονική βομβιστική επίθεση το 2008 και για τον σχεδιασμό άλλων επιθέσεων στη χώρα.
«Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Tondar, καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά επί της γης ενώ σχεδίαζε και διεύθυνε τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με το Mizan.
«Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να υποβληθεί έφεση κατά της ετυμηγορίας στο ανώτατο δικαστήριο», προσέθεσε το πρακτορείο.
Η σύλληψη του Σαρμαντ ανακοινώθηκε το 2020 μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Πληροφοριών, στην οποία χαρακτηρίστηκε «ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Tondar, ο οποίος διεύθυνε ένοπλες και τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράν από την Αμερική».
Η οργάνωση Tondar, που εδρεύει στο Λος Άντζελες και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή, δηλώνει ότι θέλει να αποκαταστήσει την ιρανική μοναρχία που ανετράπη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο Σαρμάντ, ηλικίας 66 ετών, είχε εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο του 2022 κατηγορούμενος ότι είχε συμμετάσχει σε επίθεση κατά τεμένους στη Σιράζ τον Απρίλιο του 2008, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.
- Σχέδιο-εξπρές από τις ΗΠΑ για αποχώρηση από την Ευρώπη - Διαδικασία ετών «βλέπει» το ΝΑΤΟ
- «Τρικυμία» από την ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Τέλος η ΚΟ της Νέας Αριστεράς με την έξοδο των «7» - Φόβος για εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ
- Πώς ο 27χρονος-«εφιάλτης» των Airbnb μετέτρεπε τα σπίτια σε «εργοτάξια» και έστηνε παγίδες με fake μισθωτήρια
- Εφιάλτης στην Ευρώπη: Εκρηκτική αύξηση 400% στην κακοποίηση παιδιών μέσω AI