Κόσμος|23.02.2023 11:47

Κύπρος: Έντονες αντιδράσεις για την φασιστική επίθεση από κουκουλοφόρους σε εκδήλωση για δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Newsroom

Τραμπούκικη και ομοφοβική επίθεση κουκουλοφόρων καταγράφηκε σε εκδήλωση της οργάνωση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «Accept - LGBTI Cyprus».

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η ίδια η οργάνωση κατά τη διάρκεια ομιλίας μελών της ομάδας στη Φοιτητική Ένωση Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους μπήκαν στην αίθουσα και επιτέθηκαν εναντίον των παρευρισκομένων ανοίγοντας πυροσβεστήρα και φωνάζοντας συνθήματα. Σύμφωνα μς την καταγγελεία οι κουκουλοφόροι τραυμάτισαν και έναν 21χρονο φοιτητή.

Η Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου με ανάρτησή της στο Facebook καλεί την Αστυνομία και την Επίτροπο Διοικήσεων και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «να δώσουν ένα τέλος σε αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό». 

 

«Η σιωπηρή αποδοχή και αναλγησία της κοινωνίας στην ομοφοβική ρητορική μίσους που παρατηρείται από δημόσια και μη πρόσωπα, έχουν αποθρασύνει τον κάθε ανεγκέφαλο, που νιώθει πλέον ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς επιπτώσεις», προσθέτει.

Διαμηνύοντας ότι η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ δεν φοβάται, η οργάνωση τονίζει πως «τέτοιες θρασύδειλες πράξεις μίσους, απλά αποδεικνύουν ότι η ομοφοβία στο νησί μας καλά βασιλεύει και ότι πρέπει να πράξουμε περισσότερα, με πιο πολλή τόλμη και πείσμα».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου υποσχέθηκε αυστηρές τιμωρίες.  «Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για φοιτητές, τότε θα υπάρξει η ανάλογη τιμωρία» δήλωσε στο Κανάλι6.

Καταδικάζουν πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς στην Κύπρο

Την άγρια επίθεση καταδίκασαν ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και το ΑΚΕΛ.

Ειδικότερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο «σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα σε δημοκρατικό κράτος. Πράξεις βίας, όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο ΤΕΠΑΚ δεν είναι αποδεκτές και είναι καταδικαστέες».

Την παραδειγματική τιμωρία των δραστών ζήτησε και το ΑΚΕΛ τονίζοντας ότι «τέτοια περιστατικά συνιστούν ευθεία επίθεση στη δημοκρατία, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και στ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι συμπεριφορές δεν έπεσαν από τον ουρανό. Τις εξέθρεψε η ρητορική μίσους και ρατσισμού στον δημόσιο λόγο, ειδικά όταν προέρχεται από πολιτικά πρόσωπα και εκτρέφεται όταν επιδεικνύεται ανοχή»

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ζαφείρης ξεκαθάρισε ότι το ΤΕΠΑΚ δεν θα επιτρέψει την τρομοκρατία, λέγοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι υγεία. Επίσης ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κουκουλοφόροι είναι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σημείωσε ωστόσο ότι αν είναι, τότε το Πανεπιστήμιο θα ενεργήσει πολύ αυστηρά.

Αντιδράσεις και από την πόλη της Λεμεσού

«Ο Δήμος Λεμεσού καταδικάζει απερίφραστα την έφοδο κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της οργάνωσης Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον τραυματισμό φοιτητή από το επεισόδιο.
Επρόκειτο για ενημερωτική συνάντηση με φοιτητές, για θέματα που απασχολούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, στην παρουσία φοιτητών από όλες τις παρατάξεις. Τέτοιες πράξεις βίας δεν είναι αποδεκτές σε ένα κράτος δημοκρατικό, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Η προσπάθεια για άρση κάθε μορφής διάκρισης, που στερεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να είναι συνεχής και κοινή. Εκτιμούμε ότι η διερεύνηση του επεισοδίου από την Αστυνομία θα φέρει αποτελέσματα»., αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λεμεσού

«Το μίσος και το σκοτάδι θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντι. Η ψεσινή επίθεση στο ΤΕΠΑΚ, στη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης Accept - LGBTI Cyprus είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη δημοκρατία μας. Τέτοια περιστατικά δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, μία πολυπολιτισμική πόλη που σέβεται τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία. Δεν αρκούν οι καταδίκες όμως, ούτε οι επιφανειακές προσεγγίσεις. Πριν να είναι αργά χρειάζεται επιτέλους να δούμε τι θρέφει το αυγό του φιδιού. Περιμένουμε τις συλλήψεις και την παραπομπή των κουκουλοφόρων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα. Καμία ανοχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Αρμεύτης, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Για τη Λεμεσό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΛΟΑΤΚΙΑΚΕΛομοφοβική επίθεσηΚύπρος