Κόσμος|24.02.2023 20:53

Ποντόλιακ στο OPEN ένα χρόνο μετά την εισβολή: «Η Ρωσία δεν καταλαβαίνει από διπλωματία» - «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε»

Newsroom

Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση, επειδή η Ρωσία μπήκε σε έδαφος άλλου κράτους, καταπατώντας πλήρως την κυριαρχία μας και σκοτώνοντας τους πολίτες μας. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση συμβιβαστικού τύπου  είναι πολύ σημαντική για τη Ρωσία ώστε να κατοχυρώσει τα κατεχόμενα εδάφη ως δικά της, να κλειδώσει την “νίκη” της σε αυτό τον πόλεμο, να αποποιηθεί την ευθύνη της για τα εγκλήματα πολέμου κτλ. Δηλαδή η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα διαγράψει ό,τι έχουμε κάνει ένα χρόνο, υπερασπιζόμενοι τη χώρα μας», σημείωσε ο ίδιος.

«Η Ρωσία δεν καταλαβαίνει από διπλωματία, δεν ακούει από πληροφορίες, δεν καταλαβαίνει  από διάλογο, η Ρωσία καταλαβαίνει μόνο με βίαιη καταστολή. Οπότε, πρέπει στο πλαίσιο της εγγύησης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και με μεθόδους βίας να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της και να την επαναφέρουμε στην αντίληψη ότι μόνο το διεθνές δίκαιο διέπει σχέσεις  μεταξύ κρατών», συνέχισε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει τα όπλα για να αντιμετωπίσει μία πιο δυναμική ρωσική επίθεση απάντησε: «Για να έχουμε υπόψη μας ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πολέμου, αυτό θα εξαρτηθεί από τις προμήθειες οπλισμού σε  συγκεκριμένο στάδιο του πολέμου. Λαμβάνοντας όπλα σε συγκεκριμένη ποσότητα, τότε εμείς ίδιοι θα μπορούμε να  πολεμάμε. Η Ουκρανία πολεμάει, όχι κάποιος άλλος».

«Η μοναδική παράκληση προς τους εταίρους μας είναι, κοιτάξτε, επειδή η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έναν τεράστιο όγκο από όπλα, φυσικά, εμείς έχουμε ανάγκη από ισότιμο δυναμικό ούτως ώστε στο πεδίο μάχης να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της», πρόσθεσε.

Στέλνοντας μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Open, είπε: «Η Ουκρανία πολεμάει για το δικαίωμα των παιδιών της να ζουν ελεύθερα, πολεμάει για το δικαίωμα να ζούμε στο έδαφός μας, και όχι μέσα σε ένα στρατόπεδο που θα χτίσει η Ρωσική Ομοσπονδία. Απλά καταλάβετέ το, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τη γη μας, αυτό είναι σημαντικό. Είναι γραμμένο στα σχολικά βιβλία, και της Ελλάδας, επίσης, έχει γραφεί: “τη γη μας πρέπει να την υπερασπιζόμαστε με τη ζωή μας”. Και το κάνουμε!»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα