Κόσμος|27.02.2023 16:23

«Η Αίγυπτος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αδελφών της στην Τουρκία» - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Σούκρι

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

"Μετά τις συνομιλίες μας, οι πρόεδροί μας μπορούν να συναντηθούν στην Τουρκία ή την Αίγυπτο", ανέφερε σε δήλωσή του ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου υποδέχθηκε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο αεροδρόμιο των Αδάνων.

Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους, ο Σούκρι και ο Τσαβούσογλου αναμένεται να παραστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο διεθνές λιμάνι της Μερσίνας για το αιγυπτιακό πλοίο βοήθειας.

"Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών", δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για τη Μεσόγειο, για τον αραβικό κόσμο, για τον ισλαμικό κόσμο, για την Παλαιστίνη, για την Αφρική και για εμάς. Είναι προς το συμφέρον όλων μας η Αίγυπτος να είναι ισχυρή».

"Όταν οι πρόεδροί μας συναντήθηκαν, συμφώνησαν να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε κάθε τομέα. Στην πραγματικότητα, ο όγκος του διμερούς μας εμπορίου και η οικονομική μας συνεργασία συνεχίστηκαν ακόμη και τις ημέρες που η πολιτική δεν ήταν καλή. Πρέπει να εργαστούμε για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς την επόμενη περίοδο. Οι πρόεδροί μας συμφώνησαν ότι πρώτα θα πρέπει να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και μετά θα συναντηθούμε εμείς. Στη σημερινή μας συνάντηση ανταλλάξαμε ιδέες για αμοιβαίες επισκέψεις ή συναντήσεις μεταξύ μας την επόμενη περίοδο, για το ποια θέματα θα συζητήσουμε, οι υφυπουργοί μας έχουν συναντηθεί στο παρελθόν και είναι χρήσιμο να συναντηθούν ξανά. Το να συναντιόμαστε μόνο για να βγάζουμε φωτογραφίες έχει ένα νόημα στην αρχή, αλλά το να συναντιόμαστε μόνο για να βγάζουμε φωτογραφίες όλη την ώρα.... θα συζητήσουμε ποια συγκεκριμένα βήματα θα κάνουμε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Μετά τις συναντήσεις μας, οι πρόεδροι μας θα πραγματοποιήσουν τη συνάντηση όπου επιθυμούν είτε στην Τουρκία είτε στην Αίγυπτο. Είναι ήδη δική μας ευθύνη ως υπουργοί εξωτερικών να το σχεδιάσουμε αυτό.

Ερώτηση: Θα επωφεληθείτε από την εμπειρία της Αιγύπτου στον τομέα των υποδομών;

"Στην αρχή των δηλώσεών μου, τόνισα την ικανοποίησή μας για το τηλεφώνημα του Σάμεχ Σούκρι και του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι. Αυτά τα τηλεφωνήματα έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όπως είπα, η αληθινή φιλία και η αδελφοσύνη είναι εμφανείς σε δύσκολους καιρούς και δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά και σε διάφορους τομείς μεταξύ ιδιωτικών τομέων. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεών μας, ενώ εργαζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής στέγασης από τη μια πλευρά. Όχι μόνο σπίτια, κτίρια, διαμερίσματα, αλλά και κατεστραμμένα κρατικά κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, σιδηρόδρομοι και ούτω καθεξής. Φυσικά, οι τουρκικές εταιρείες και οι αιγυπτιακές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο αυτό. Επιβεβαιώσαμε σήμερα ότι είναι επωφελές για τις εταιρείες μας να συνεργαστούν όχι μόνο στην Αίγυπτο και την Τουρκία, αλλά και σε τρίτες χώρες, για παράδειγμα στην Αφρική. Στη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώσαμε ότι είναι επωφελές για τους οργανισμούς μας στον τομέα αυτό να έρθουν σε επαφή προκειμένου να φέρουν τις εταιρείες μας κοντά και να ανταλλάξουν εμπειρίες στον τομέα αυτό", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι ανέφερε από την πλευρά του: "Ως αιγυπτιακή κυβέρνηση και αιγυπτιακός λαός, πιστεύουμε ειλικρινά ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις συνέπειες του σεισμού το συντομότερο δυνατό. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να επαναφέρουμε τις σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδό τους. Η Αίγυπτος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αδελφών της στην Τουρκία. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας θα φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο από εδώ και στο εξής".

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραΑίγυπτοςΣάμεχ ΣούκριΤουρκία