Κόσμος|28.02.2023 14:59

Διαβεβαιώσεις Ερντογάν σε Μπλίνκεν: Εκλογές 14 Μαΐου και «ναι» για Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το YetkinReport, του γνωστού πολιτικού αναλυτή και αρθρογράφου, από διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αναγκαιότητα να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία από κοινού στο ΝΑΤΟ, προκειμένου η Συμμαχία να παραμείνει σταθερό απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ερντογάν απάντησε, όπως και ο Τσαβούσογλου, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τη Φινλανδία, αλλά ότι η Σουηδία δεν κρατάει το λόγο της. Και υπενθύμισε στις ΗΠΑ την ευθύνη που έχουν για τα F-16, αν πρόκειται να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει τουλάχιστον να συνεχιστούν- δεν ήθελε να επιστρέψει από την Άγκυρα με άδεια χέρια. Η Άγκυρα συμφώνησε, αλλά ζήτησε οι συνομιλίες να διεξαχθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ώστε να διαπιστώσουν όλοι ότι η Σουηδία δεν τηρεί το λόγο της. Αυτός ο όρος έγινε δεκτός.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου. To τελεσίγραφο αυτό θα επιτρέψει στη Σουηδία να μην κάνει καμία παραχώρηση.

Τι θα γίνει όμως αν η Σουηδία αποδεχθεί τα αιτήματα της Τουρκίας στη συνάντηση της 9ης Μαρτίου, θα δώσει η Τουρκία κοινοβουλευτική έγκριση; Αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, όπως συζητείται, το τουρκικό κοινοβούλιο θα είναι κλειστό λόγω εκλογών.  Ο Ερντογάν είπε ότι το θέμα αυτό δεν θα έρθει στο κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές, έστω και για τη Φινλανδία. Θα μπορούσαν να το φέρουν μετά τις εκλογές. Αυτή ήταν μια υπόσχεση που βασιζόταν στην υπόθεση ότι ο Ερντογάν θα κέρδιζε και πάλι τις εκλογές.

Ο Μπλίνκεν δεν ρώτησε «πότε θα γίνουν εκλογές»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μπλίνκεν δεν ρώτησε: «Θα γίνουν εκλογές;», κάτι που ούτως ή άλλως θα προκαλούσε εντάσεις. Ρώτησε όμως πότε θα διεξαχθούν, για να δει αν η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν έτοιμη εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους. Ο Ερντογάν απάντησε ότι οι εκλογές θα γίνονταν πιθανότατα στις 14 Μαΐου. Έτσι, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ είχαν τη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνονταν εγκαίρως και δεν θα αναβάλλονταν για μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το μόνο που απομένει είναι να ανακοινώσει ο Ερντογάν στις 10 Μαρτίου (μία ημέρα μετά τη συνάντηση Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) την αναμενόμενη ημερομηνία της 14ης Μαΐου.

Μετά την Άγκυρα, ο Μπλίνκεν πήγε στην Αθήνα και είπε στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μουράτ Γετκίν.

Εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, φαίνεται πιθανό ότι η Φινλανδία και στη συνέχεια η Σουηδία, ή ίσως και οι δύο, θα λάβουν έγκριση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.  «Τι θα συμβεί όμως αν ο Ερντογάν χάσει;», αναρωτιέται ο Τούρκος αρθρογράφος. «Το ‘Τραπέζι των 6’ έχει ήδη υποσχεθεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΗΠΑεκλογέςΝΑΤΟΣουηδίαΦινλανδίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΑντονι Μπλίνκεν