Κόσμος|28.02.2023 16:24

«Γνωρίζουμε το μέγεθος του πόνου» - Ο Ερντογάν ζητά χρόνο να επουλώσει τις πληγές στην Τουρκία αλλά... χάνει ψήφους στις δημοσκοπήσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα εξαγγελία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος για εκατοντάδες χιλιάδες ανεγέρσεις σπιτιών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η ανοδική τάση που είχε το AKP το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σταμάτησε και ότι οι ψήφοι του μειώθηκαν κατά 2,4% από τον Δεκέμβριο.

Σε δήλωσή του από το Ελμπιστάν (το επίκεντρο του δεύτερου φονικού σεισμού 7.6 ρίχτερ), ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η ανέγερση συνολικά 309 χιλιάδων κατοικιών.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις στις περιοχές όπου ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές έρευνες και ο έλεγχος εδάφους για 200 χιλιάδες κατοικίες, που θα κατασκευαστούν στα κέντρα των πόλεων.

«Ξεκινάμε την κατασκευή 309 χιλιάδων σπιτιών, και σε χωριά, αμέσως», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «σκοπεύουμε να ανορθώσουμε τα χωριά μας μέσα σε ένα χρόνο, όπως και τα κέντρα των πόλεων μας. Τον Μάρτιο, θα πούμε ‘καλορίζικο’ σε 270 χιλιάδες οικογένειες σε πρώτο στάδιο».

«Θα κάνουμε το ίδιο και σε αυτή τη σεισμογενή ζώνη, όπως κάναμε και σε όλες τις άλλες καταστροφές που έχει βιώσει η χώρα μας μέχρι τώρα. Σας ζητώ μόνο να μου δώσετε ένα χρόνο γι' αυτό», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αρκεί να προστατεύσουμε την ενότητά μας, την αλληλεγγύη μας, την αδελφοσύνη μας. Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τους νεκρούς, αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα, την εμπειρία και τη δύναμη να επουλώσουμε όλες τις πληγές και να αποζημιώσουμε για όλες τις καταστροφές», είπε.

«Το κάναμε στο Βαν, το κάναμε στο Μπινγκιόλ, το κάνουμε στη Μαλάτια, το κάναμε με τον ίδιο τρόπο και στη Σμύρνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι δεν τακτοποιήθηκαν ακόμη στα σπίτια τους μετά τον σεισμό πριν από 2.5 χρόνια.

«Θα χτίσουμε νέες κατοικίες με τα σωστά πρότυπα. Τα σπίτια μας που θα χτιστούν σχεδιάζονται ώστε να είναι εναρμονισμένα με την αρχιτεκτονική των πόλεων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την κατασκευή σε περιοχές με ρήγματα και ρευστό έδαφος. Για αυτό μεταφέρουμε νέους οικισμούς από τα πεδινά στα ορεινά. Θα παρέχουμε στους πολίτες μας πιο όμορφα σπίτια από πριν», είπε, ενώ αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς την αντιπολίτευση ότι σπέρνει τη διχόνοια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Τώρα, όποιος προσπαθήσει να αποτρέψει αυτά τα έργα με τη δηλητηριώδη γλώσσα του ή προκαλώντας το λαό μας, θα μαχαιρώσει ευθέως πισώπλατα το έθνος και τη χώρα μας. Αυτή η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί νέα δεινά».

«Είθε ο Αλλάχ να προστατεύσει τη χώρα και το έθνος μας από μεγαλύτερες καταστροφές, προβλήματα και ατυχήματα. Προσεύχομαι ο Κύριός μου να μην μας δοκιμάσει ξανά με τέτοιες συμφορές», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ σε άλλη μία έκφραση συμπόνοιας και παρηγοριάς προς τον δυσαρεστημένο λαό του, δήλωσε σήμερα «γνωρίζουμε το μέγεθος του πόνου που βιώνουν τα θύματα του σεισμού μας», υποσχόμενος για άλλη μια φορά ότι «θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιταχύνουμε τον αστικό μετασχηματισμό στις πόλεις μας και να τερματίσουμε την περίοδο που τα κτίρια κατεδαφίζονταν και οι άνθρωποί μας χάνονταν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκθείασε για άλλη μια φορά το έργο της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του σεισμού. «Παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όλα τα αδέρφια και τις αδελφές μας που επλήγησαν από τον σεισμό, ιδιαίτερα στα παιδιά μας. Διορθώσαμε τα περισσότερα προβλήματα στις γραμμές φυσικού αερίου. Έχουμε φτάσει στο 98% όσον αφορά την παροχή πόσιμου νερού. Αποκαταστήσαμε πλήρως τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στους αυτοκινητόδρομους μας. Έχουμε λύσει το πρόβλημα της κινητής επικοινωνίας ενισχύοντας την επικοινωνιακή μας υποδομή», δήλωσε.

Δημοσκόπηση Aksoy Research: Η βελόνα κλίνει προς την Εθνική Συμμαχία (συμμαχία αντιπολίτευσης)

Την ίδια ώρα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Aksoy Research σε έρευνα που διεξήγαγε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας, διαπίστωσε ότι η ανοδική τάση που είχε το AKP το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σταμάτησε και ότι οι ψήφοι του μειώθηκαν κατά 2,4% από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Φεβρουαρίου, η Εθνική Συμμαχία προηγείται της Λαϊκής Συμμαχίας κατά 4,4%, αν και πρώτο κόμμα παραμένει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με ποσοστό πάνω από 30%.

  • ΑΚΡ: 32.1%
  • CHP: 27.3%
  • IYI: 13.6%
  • HDP: 12%
  • MHP: 6.8%

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η άποψη των ψηφοφόρων ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές έχει γίνει ξανά πλειοψηφία με 51,9%.

Συνοπτικά, η αντιπολίτευση ανέκαμψε το Φεβρουάριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσεισμόςειδήσεις τώρασεισμός Τουρκία