Κόσμος|28.02.2023 19:35

Υγρός τάφος (ξανά) η Μεσόγειος για δεκάδες μετανάστες: Συνταρακτικές εικόνες από το πολύνεκρο ναυάγιο στη νότια Ιταλία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 63 στην τραγωδία με τους μετανάστες στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ιταλίας, αφού τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν αρκετές ακόμη σορούς τη Δευτέρα, γεγονός που δείχνει για άλλη μια φορά την απελπιστική και επικίνδυνη διέλευση των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκες. Δεκάδες ακόμη πιστεύεται ότι αγνοούνται.

Τουλάχιστον οκτώ από τους νεκρούς ήταν παιδιά που χάθηκαν αφού ξύλινο σκάφος διαλύθηκε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα σε αβαθή στα ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας την Κυριακή. Ογδόντα άνθρωποι επέζησαν.

«Πολλά από αυτά δεν ήξεραν κολύμπι και είδαν ανθρώπους να εξαφανίζονται στα κύματα- τους είδαν να πεθαίνουν», δήλωσε η Τζοβάνα Ντι Μπενεντέτο, εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children.

Οι φόβοι για περισσότερους νεκρούς ήταν μεγάλοι, δεδομένου ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, το σκάφος, το οποίο ξεκίνησε από την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, μετέφερε περίπου 170 άτομα.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η αστυνομία των Καραμπινιέρων δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δύο ακόμη πτώματα ανασύρθηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά λίγες ώρες αργότερα το κέντρο συντονισμού διάσωσης δήλωσε ότι μόνο ένα πτώμα είχε ανασυρθεί το απόγευμα. Η ασυμφωνία δεν εξηγήθηκε αμέσως.

Το κέντρο ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι δύο σκάφη της ακτοφυλακής και ένα σκάφος της συνοριακής αστυνομίας θα συνέχιζαν τις έρευνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πρωί της Τρίτης δύο ελικόπτερα και εξειδικευμένοι δύτες θα συνέχιζαν τις έρευνες.

Οι αρχές της νότιας πόλης Κροτόνε ζήτησαν από τους συγγενείς να παράσχουν περιγραφές και φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων για να βοηθήσουν στην αναγνώριση των νεκρών σε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο σε ένα αθλητικό στάδιο.

Ο Φαζάλ Αμίν, μετανάστης και ο ίδιος από το Πακιστάν, περίμενε έξω από το στάδιο του Κροτόνε πληροφορίες για τον αδελφό ενός φίλου του στην Τουρκία, του οποίου το τηλέφωνο σταμάτησε να λειτουργεί. «Θέλει απλώς να μάθει αν είναι νεκρός ή ζωντανός», δήλωσε ο Αμίν.

Οι ιταλικές αρχές απέρριψαν τις επικρίσεις για καθυστερημένη διάσωση, σημειώνοντας ότι είχαν στείλει δύο σκάφη διάσωσης αμέσως μετά τον εντοπισμό από την υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του σκάφους μήκους 6 μέτρων το βράδυ του Σαββάτου καθώς κατευθυνόταν προς την ακτή. Οι διασώστες αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω λόγω της θαλασσοταραχής, δήλωσαν οι αρχές.

Η παραλία στο Steccato di Cutro, στις ακτές του Ιονίου της Καλαβρίας, ήταν γεμάτη τη Δευτέρα με τα θρυμματισμένα απομεινάρια του σκάφους των μεταναστών καθώς και με τα υπάρχοντα των επιβατών: ένα μικροσκοπικό ροζ αθλητικό παπούτσι ενός νηπίου, ένα παντελόνι πιτζάμας και μια κίτρινη πλαστική μολυβοθήκη διακοσμημένη με πάντα. Μερικά σωσίβια ήταν διασκορπισμένα ανάμεσα στα συντρίμμια.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι πολλά από τα θύματα ήταν Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων μελών πολυμελών οικογενειών, καθώς και Πακιστανοί, Σύροι και Ιρακινοί. Οι Αφγανοί ήταν η δεύτερη κορυφαία εθνικότητα που ζήτησε άσυλο στην ΕΕ πέρυσι, και όλο και περισσότερο έφευγαν από τα διογκούμενα προβλήματα ασφάλειας, ανθρωπιστικά και οικονομικά προβλήματα που ακολούθησαν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Δεκαέξι Πακιστανοί επέζησαν από το ναυάγιο, δήλωσε τη Δευτέρα στο Twitter ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ. Ο Σαρίφ δήλωσε ότι οι επιζώντες είπαν στις αρχές ότι 20 άτομα από τη χώρα είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο.

Ο ιταλικός Sky TG24 δήλωσε ότι τουλάχιστον τρία άτομα έχουν συλληφθεί με την υποψία ότι βοήθησαν στην οργάνωση του ταξιδιού από τη Σμύρνη της Τουρκίας.

Η Ιταλία αποτελεί πρωταρχικό προορισμό για τους διακινητές μεταναστών, ιδίως για τους διακινητές που δρομολογούν σκάφη από τις ακτές της Λιβύης, αλλά και από την Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι αφίξεις από την τουρκική διαδρομή αντιπροσώπευαν το 15% των 105.000 μεταναστών που έφτασαν στις ιταλικές ακτές πέρυσι, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς να διαφεύγουν από το Αφγανιστάν.

Οι επίδοξοι πρόσφυγες που αναχωρούν από την Τουρκία ακολουθούν όλο και περισσότερο το πολύ μακρύτερο και πιο επικίνδυνο μεσογειακό ταξίδι προς την Ιταλία για να αποφύγουν την Ελλάδα, όπου οι αρχές έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι απωθούν τις βάρκες των μεταναστών προς την Τουρκία. Οι υπερπλήρεις καταυλισμοί προσφύγων στην Ελλάδα και η αυξανόμενη δυσκολία να συναντήσουν την οικογένειά τους στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη έχουν επίσης οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να πληρώνουν λαθρεμπόρους χιλιάδες ευρώ για να φτάσουν στην Ιταλία αντί για αυτούς.

Η δυναμική της καταστροφής εξακολουθούσε να εστιάζεται τη Δευτέρα. Η συνοριακή υπηρεσία Frontex της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι εντόπισε το πλοίο να κατευθύνεται προς τις ακτές της Καλαβρίας το Σάββατο στις 22:26 και ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές. Είπε ότι το πλοίο, αν και «βαριά υπερπλήρες», δεν έδειχνε σημάδια κινδύνου.

Το αεροπλάνο της Frontex αποχώρησε από το σημείο στις 11:11 μ.μ. λόγω έλλειψης καυσίμων, σύμφωνα με τον οργανισμό, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης στο Associated Press ότι τα ιταλικά περιπολικά σκάφη αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Η επιχείρηση διάσωσης κηρύχθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής μετά την ανακάλυψη των υπολειμμάτων του σκάφους στην ακτή κοντά στο Κροτόνε, δήλωσε ο Frontex.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υπερασπίστηκε τη διάσωση. Ένα πλακάτ έξω από το αυτοσχέδιο νεκροτομείο στο Κροτόνε τη Δευτέρα έγραφε: «Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν στη θάλασσα πρέπει να διασώζονται. Δολοφόνοι».

«Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί οποιοσδήποτε πιθανός ελιγμός για να πλησιάσουμε (στο πλοίο των μεταναστών) ή να πραγματοποιήσουμε διάσωση λόγω των συνθηκών της θάλασσας», δήλωσε ο Πιαντεντόζι στους δημοσιογράφους αργά την Κυριακή. «Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι οι διασώσεις ... πρέπει να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών».

Ο υπουργός εξόργισε επίσης πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ανθρωπιστικές ομάδες με την απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με τα κίνητρα που ωθούν τους μετανάστες να αναλαμβάνουν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια.

«Η απελπισία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει συνθήκες ταξιδιού που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων σας των παιδιών», είπε.

Τα πρώτα σωστικά συνεργεία που έφτασαν ήταν συντετριμμένα από το πόσα παιδιά είχαν πνιγεί, δήλωσε ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Τζουζέπε Λαρόζα, ο οποίος βρισκόταν στην παραλία το πρωί της Δευτέρας. Είπε ότι οι διασώστες παρατήρησαν ότι τα σώματα των νεκρών είχαν γρατσουνιές παντού, σαν να είχαν προσπαθήσει να κρατηθούν από τη βάρκα.

ειδήσεις τώραΙταλίαμετανάστεςναυάγιονεκροί