Κόσμος|28.02.2023 20:47

Λίντα Ζερβάκη: Σάλος με την ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο η οποία πήρε λεφτά για συνέντευξη στον Σολτς

Newsroom

Στην ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Λίντα Ζερβάκη αναφέρεται η εφημερίδα της γερμανικής Αριστεράς Tageszeitung (TAZ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα της TAZ, η Ζερβάκη, τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε συντονίσει ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά events για την Ψηφιακή Οικονομία, τη Διάσκεψη Republica που έγινε στο Βερολίνο, ζήτησε «αποζημίωση» από τη γερμανική καγκελαρία. Συγκεκριμένα, από την Ζερβάκη ζητήθηκε να συντονίσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε και μία σύντομη συνέντευξη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Για την κάλυψη των εξόδων της, τη συγκεκριμένη μέρα, δέχτηκε το χρηματικό ποσό των 1.130,50 ευρώ.

Όσο κι αν η κίνηση της παρουσιάστριας δεν ήταν παράνομη, ο διάλογος που έχει ανοίξει είναι κατά πόσο ήταν θεμιτή και κατά πόσο συνάδει με τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματος. «Στην Republica, η παρουσιάστρια του Pro7 Λίντα Ζερβάκη δεν ήταν μία ανεξάρτητη δημοσιογράφος, αλλά προσελήφθη από την καγκελαρία χωρίς να υπάρχει διαφάνεια ως προς αυτό. Προφανώς οι άνθρωποι του Σολτς φοβήθηκαν, μήπως δεχόταν ερωτήσεις με κριτική διάθεση. Μόλις πριν από έναν μήνα έγινε γνωστή αυτή η δημοσιοσχεσίτικη ενέργεια, μετά από έρευνα της TAZ. Η Λίντα Ζερβάκη δεν θέλει να μιλήσει με την TAZ. Ο μάνατζέρ της, Άνσα Ζάιντενστουκερ δεν έδωσε απάντηση στις περισσότερες ερωτήσεις και μόνο σε ένα ζήτημα επέμεινε ιδιαίτερα, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της έρευνας: ότι η Ζερβάκη δεν είχε λάβει αμοιβή για την παρουσίαση της Republica», αναφέρει η ΤΑΖ.

Από την πλευρά της η Ζερβάκη είχε κινηθεί νομικά προκειμένου να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των σχετικών άρθρων της TAΖ, ωστόσο, τελικά, απέσυρε την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει. Όπως επισήμανε ο δικηγόρος της, επιδίωξη της ίδιας να μη δοθεί περαιτέρω δημοσιότητα, ώστε «να μην εξασθενήσει η διαπραγματευτική θέση της για την παρουσίαση άλλων events, για παράδειγμα εταιρικών εκδηλώσεων». Από την πλευρά του το μέσο, όμως, επιμένει ότι τα 1.130,50 ευρώ της «αποζημίωσης» «είναι ένα μάλλον υψηλό ποσό που υπερβαίνει ακόμη και τις αμοιβές για παρεμφερείς εκδηλώσεις (παρουσιάσεις)». «Το Pro7, το κανάλι της Ζερβάκη, είχε πληρώσει τα έξοδα μετάβασης στη Διάσκεψη. Η ίδια ταξίδεψε το πρωί με το τρένο από το Μόναχο στο Βερολίνο και επέστρεψε το βράδυ, παρέμεινε μόλις έξι ώρες στην πρωτεύουσα και δε διανυκτέρευσε εκεί. Αυτό προκύπτει από τα εισιτήρια του τρένου και τις πληροφορίες δρομολογίων που είχε αποστείλει στο δικαστήριο ο δικηγόρος της. Το κανάλι της, το Pro 7, ανακοίνωσε ότι δε βλέπει κανένα πρόβλημα με τη συνέντευξη (του καγκελάριου), καθώς η ίδια δεν έλαβε αμοιβή», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

Το κανάλι μέσω του εκπροσώπου του εξηγεί διαφορετικά το ύψος της αποζημίωσης, επισημαίνοντας ότι, «με την αποζημίωση των 1,130 ευρώ εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το styling και το μακιγιάζ για μία παρουσίαση. Ούτε για την κυρία Ζερβάκη, ούτε για κανέναν άλλο παρουσιαστή ή παρουσιάστρια».

Ποια είναι η Λίντα Ζερβάκη

Η Λίντα Ζερβάκη, μεγαλωμένη στο Αμβούργο, είναι από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα στη γερμανική τηλεόραση. Ήταν η πρώτη αλλοδαπή παρουσιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Μετά από λίγα χρόνια αποχώρησε για να αναλάβει εκπομπή στο ιδιωτικό κανάλι Pro 7.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συνέντευξηειδήσεις τώραΌλαφ ΣολτςδημοσιογράφοςαποζημίωσηΓερμανία