Κόσμος|01.03.2023 22:31

Σεισμός – Τουρκία: Βαριά τραυματισμένη η ιστορική κληρονομιά στις πληγείσες περιοχές

Newsroom

Όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο της καταστροφής από τους τόνους μπάζα στη Νοτιοανατολική Τουρκία, η περιοχή που αναμφισβήτητα φαίνεται να «εξαφανίστηκε» από τον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χάρτη της Τουρκίας είναι αυτή της Αντιόχειας (Hatay). Τα ρεπορτάζ του σεισμού μετά την καταγραφή των ανθρώπινων απωλειών, εστιάζουν τώρα στην άλλη, την αναντικατάστατη ζημία των μνημείων της Αντιόχειας, πάλαι ποτέ κοιτίδα των πολιτισμών.

Η ζώνη της καταστροφής είναι μέρος της περιοχής που ονομάζεται «Εύφορη Ημισέληνος», μια καμπύλη που εκτείνεται από τον Περσικό Κόλπο μέχρι τη βόρεια Αίγυπτο και θεωρείται η τοποθεσία του αρχαιότερου πολιτισμού στον κόσμο. Οι σεισμοί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου έπληξαν το υψηλότερο σημείο αυτής της καμπύλης, το Χατάι, το οποίο φιλοξενούσε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, πολλά εμβληματικά τζαμιά και εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Αντιόχεια θεωρείτο η πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, που φιλοξενούσε πάνω από 12 μνημεία λατρείας 3 θρησκειών και είχε χαρακτηριστεί υπαίθριο μουσείο.

Μεταξύ των μνημείων που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές είναι η εκκλησία Πέτρου και Παύλου στο κέντρο της  Αντιόχειας, η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Αλτινοζού, η εκκλησία της Παναγίας στην περιοχή Σαμαντάγ και ο καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού του Θεού του 19ου αιώνα στην Αλεξανδρέττα. Επίσης, καταστράφηκε το ιστορικό τζαμί Habib-i Neccar 14 αιώνων, με τους τάφους των ευαγγελιστών Ιωάννη και Παύλου, που βρίσκονται στην είσοδο του τζαμιού, η διάσημη στήλη χειραψίας, στην οποία απεικονίζεται ένα ανάγλυφο του Μιθριδάτη να κάνει χειραψία με την αδελφή του Λαοδίκη, το Μεγάλο Τζαμί στο Αντίγιαμάν, ενώ παράλληλα, οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου διέγραψαν εντελώς και την εβραϊκή κληρονομιά του Χατάι. Ο πρόεδρος της τουρκικής εβραϊκής κοινότητας Ισάκ Ιμπραΐμζαντ έγραψε: «Το τέλος μιας ιστορίας αγάπης 2.500 ετών».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται εκτίμηση των ζημιών κι έπειτα κάθε κομμάτι που αποκόπηκε από τα μνημεία θα τίθεται υπό προστασία και οι αποκαταστάσεις θα γίνονται γρήγορα. «Τίποτα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο, αλλά είναι δυνατό να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η καταστροφή των ιστορικών μνημείων», παραδέχτηκε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίασεισμόςειδήσεις τώρα